NRK Meny
Normal

– Konfirmerer seg for pengenes skyld

8 av 10 nordmenn tror at de som velger å konfirmere seg gjør det kun for å få penger i konfirmasjonsgave. – Overraskende, sier forbrukerøkonom.

Konfirmasjon

En ny undersøkelse viser at gjennomsnittskonfirmanten får 33 500 kroner i gave.

Foto: Maria Elsness / NRK

– 30 000–40 000, sier Stian Narum.

– 50 000 tipper jeg, forteller Christopher Skjold.

Christopher Skjold og Stian Narum

Christopher Skjold (t.v.) og Stian Narum sier de tror både presten og foreldrene er klare over hvorfor man ønsker å konfirmere seg.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

De skal snart konfirmere seg og har allerede planene klare for hva pengene de får skal brukes til. De har også noen tanker om hvorfor de står til konfirmasjon.

– Kanskje på grunn av pengene, ler Skjold.

– Det er jo for pengene. Fordi det er norsk tradisjon, sier Narum

Konvolutter med sedler

En ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB, viser at 8 av 10 nordmenn tror at de som velger å konfirmere seg i dag gjør det kun for å få penger i gave. Gjennomsnittskonfirmanten får 33 500 kroner i gave

Silje Sandmæl

Sandmæl sier undersøkelsen viser at konfirmantene ønsker seg penger, eller at de ikke vet hva de ønsker seg.

Foto: DNB

– Før var det mer vanlig å få gaver, mens nå er det stort sett konvolutter med mange sedler som ligger på gavebordet, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom hos DNB.

Hun er overrasket over at så mange nordmenn tror det er pengene som trekker.

– Jeg må jo si at det er overraskende høyt, for en konfirmasjon skal jo tross alt ikke dreie seg om hvor mye penger du får. Men det er jo litt av det som har blitt trenden, forklarer Sandmæl.

Forstår konfirmantene

På kontoret til Tangen kirke i Drammen sitter kapellan Karoline Faber. Hun syntes ikke det er så ille om ungdommen har penger som motivasjon.

Kapellan i Tangen kirke, Karoline Faber

Karoline Faber sier hun har enkeltsamtaler med hver konfirmant, og at flere da sier de vil lære mer om Gud og Jesus.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Jeg tenker at vi må akseptere at det er en stor motivasjon for dem, fordi det gir dem muligheter. Så det kan jeg forstå. Jeg prøver heller å se hva jeg kan få til når de først er her, uansett hvorfor de er her, sier Faber.

Ifølge undersøkelsen er det sedler som står øverst på ønskelista.

– De aller fleste ønsker seg penger eller så vet de ikke. Og det er jo et tankekors når man ikke vet hva man ønsker seg, sier Sandmæl.

– Jeg har enkeltsamtaler med dem i starten av konfirmanttiden. Da er det mange som sier at de har lyst til å finne ut mer, lyst til å tenke igjennom og høre litt mer. Så kan det jo tenkes de bare sier det fordi jeg er presten, men jeg velger å tro at de sier det fordi det er sant, sier Faber og legger til:

– På slutten spør jeg hva de gleder seg til. Da er det mange som sier at de gleder seg til å få pengene de har ønsket seg. Men jeg tror det er andre viktige ting også.