Tror innvandrerkvinner stemmer i år

Kun halvparten av alle innvandrerkvinner brukte stemmeretten sin ved stortingsvalget i 2009

Innvandrer stemmer

Nasim Rizvi fra Buskerud innvandrerråd, tror flere innvandrerkvinner vil bruke sin stemmerett dette året.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

I Buskerud var tallene enda lavere for der stemte kun 4 av 10 innvandrerkvinner. I år tror flere at en endring vil komme.

– Jeg er ganske sikker på det, tallene går i riktig retning, forteller Nasim Rizvi fra Buskerud innvandrerråd.

Hun synes kampanjen for å få de under 30 år til å stemme dette året, har vært riktig.

– Under dette valget her har media vært veldig flinke for å kjøre kampanje for å få de under 30 år til å bruke stemmeretten sin. Man må ha lignende kampanjer for innvandrerkvinner sier Rizvi som foreslår å legge det inn som en post i statsbudsjettet.

Hvorfor vil de ikke stemme?

Rizvi tror årsakene til at mange innvandrerkvinner har uteblitt fra å avgi sin stemme, er flere.

– Hvis man tenker seg om så er det ikke så veldig lenge siden kvinner i Norge fikk stemmerett. I tillegg appellerer kanskje ikke de norske politikerne så mye til innvandrerkvinner.

– Hva tror du innvandrerkvinner er opptatt av?

– De er opptatt av familiepolitikk, hvordan man skal få hjulene til å gå rundt, skaffe utdannelse og fremtiden. Det er kanskje ikke så mange politiske partier som er tydelige på dette, mener Rizvi.

Det er heller ikke gitt at ei kvinne med etnisitet fra India har samme oppfattelse rundt det å avgi sin stemme som for eksempel ei kvinne fra Somalia.

– Tall viser at det kan være forskjell, og det ser jeg også blant folk jeg kjenner. For eksempel er Pakistanske kvinner flinkere til å bruke stemmeretten sin enn kvinner annen etnisitet. Så det er en del ting som må gjøres.

Første gang til stemmeurnene

I en butikk som selger stoffer i flotte farger i på Strømsø i Drammen, jobber 17 år gamle Mahira Sahar Karim. Hun har vært usikker på om skal stemme.

Saken fortsetter under bildet.

Vil bruke sin stemme

17 år gamle Mahira Sahar Karim var først usikker på om hun ville bruke sin stemmerett, men nå har hun bestemt seg.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Jeg har vært usikker på om jeg skal stemme, men jeg tror kanskje jeg skal gjøre det.

– Hvorfor har du vært usikker?

– Egentlig fordi jeg ikke har vært så interessert i politikk. Men vi har hatt mye om det på skolen, så føler jeg at jeg har litt å si så nå har jeg bestemt meg for at jeg skal stemme.

Mahira som har bestemt seg for hva hun skal stemme, tenker at det har noe å si for henne at hun faktisk bruker sin stemme.

– Jeg tenker at det påvirker meg, hvilket parti som kommer i regjering. Og for meg som bor og lever her så har det mye å si.