Ribbe og medisterkaker går i søpla

Når gavene er åpnet og julemiddagen fortært fylles søppeldunkene med restene av årets feiring. Renovasjonsbilene i Drammen kjører dobbelt for få å hentet både svisker og svor.

Travle Renovatører

Boreslaf 'Bobby' Dzhambazhv og Rune Svendsen jobber doble vakter i julen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge

Renovatørene i Drammen må gjøre en hel ukes søppelkjøring på bare tre dager for å få unna restene etter julefeiringen. I Ambolten på Konnerud er papirdunkene fulle av gavepapir og matavfallet lastet med ribberester og rødkål.

– Det virker som folk går fort lei både ribbe og medisterkake, så det går i søpla. Vi får en omtrentlig oversikt over hva folk kaster, sier renovatør og sjåfør Rune Svendsen.

Tusenvis av dunker

Rune Svendsen

Rune Svendsen manøvrerer renovasjonsbilen gjennom trange gater på Konnerud.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge

For å klare å få jobben gjort kjører Rune og kompanjongen Boreslaf «Bobby» Dzhambazhv dobbel vakt mandag 28. og tirsdag 29. desember.

Flere tusen søppeldunker skal tømmes før nyttår, og mens Bobby står bak på bilen, klatrer Rune ut og inn nesten 800 ganger om dagen. Både tidspress og avfallsmengde kan være en utfordring men renovatørene er optimistiske.

– Det er viktig å holde motivasjonen oppe, og det gjør vi. Jeg er veldig motivert til å bli ferdig, ler Rune.

Vet hvem som kaster mest

Bobby

Boreslaf 'Bobby' Dzhambazhv er med på å hente søppel fra flere tusen søppeldunker i romjula.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge

Rune og Bobby har sammen hentet søppel på Konnerud hver arbeidsdag de siste fem årene, og jula er kanskje den travleste tiden. De vet hvem som kaster mye og lite, hvilke familier som er store og små, og ofte også hva de spiste til middag i går.

Når de er ferdige med Ambolten må de ned på avfallsdeponiet for å tømme, og så bærer det videre.

– Da avslutter vi for dagen ... også begynner vi på dag to!