Trapper opp branntilsyn

Etter dødsbrannen i Drammen skal boforholdene og tryggheten til utenlandske arbeidere i Norge sikres bedre.

Brann Drammen
Foto: Knut Brendhagen / NRK

Onsdag møttes et bredt utvalg av tilsyn og offentlige myndigheter på brannstasjonen i Drammen for å finne nye måter å bedre forholdene på.

Bakgrunnen for møtet var den katastrofale brannen på Gulskogen, hvor sju polakker døde.

LES: Alle sju er nå funnet

Jan Temte er tilsynsingeniør i Lier E-verk. Han er blant dem som stadig ser både gode og dårlige boforhold blant gjestearbeidere.

- Hos bønder som har samme avtaler år etter år er det som oftest bra. Der det er mer eller mindre tilfeldigheter er boforholdene ofte dårlige.

- Kan det også bety brannfarlige boforhold?

- Ja, det kan jo det. Vi stengte to anlegg i Lier i fjor nettopp på grunn av brannfare og det elektriske opplegget, sier han.

Tett samarbeid

Da Fellesforbundet i forrige uke var på befaring i en leilighet hvor mange gjestearbeidere bodde i et lite rom, ringte de brannvesenet for å få også dem til å møte opp. Men det var ikke bare bare, for brannvesenet kan ikke uten videre møte opp på døren, forteller seksjonsleder Henrik Trømborg i Drammensregionens brannvesen.

- Vi var litt usikre på lovgrunnlaget, og hvordan vi skulle forholde oss til dem etterpå. Derfor valgte vi og ikke reise ut til den konkrete adressen, sier han.

Etter møtet onsdag ble det klart at myndighetene kan gjøre mye mer. Nå skal alle tilsyn begynne å samarbeide tett og trappe opp kampen mot uverdige og farlige boforhold, sier Trømborg.

- Vi har blitt litt mer klar over hverandres regelverk, sier han.

- Kommer dere til å trappe opp antall besøk og tilsyn nå?

- Ja, det gjør vi.

Trømborg sier de også har mottatt en del tips. De vil de se på de nærmeste dagene.

- Vi kommer til å sette oss ned å se på hvilken bygning vi bør starte med, og så starter vi med den, sier han.