NRK Meny
Normal

Tranbysaken: – Tiltalte har en personlighetsforstyrrelse

DRAMMEN (NRK): De psykiatrisk sakkyndige i Tranbysaken slår fast at den drapstiltalte kvinnen lider av personlighetsforstyrrelse og psykopati.

Utbrent bil i drapssaken i Tranby i Lier

DRAPSTILTALT: Tranbykvinnen er tiltalt for å ha dopet ned ektemannen og tent på bilen

Fredag redegjorde de to psykiatrisk sakkyndige i Tranbysaken for sine utredninger og observasjoner av den 53 år gamle drapstiltalte kvinnen. De to skal først og fremst vurdere om tiltalte er strafferettslig tilregnelig.

– Vi som psykiatrisk sakkyndige anser tiltalte som strafferettslig tilregnelig, sa spesialist i psykiatri Audun Møller.

Les også:

Full uenighet

Da de sakkyndige skulle gjøre nærmere rede for kvinnens personlighet, ble det full uenighet i Drammen tingrett. Forsvarer Anders Westeng mente at dette ikke var relevant for saken og ba dommerne avbryte de sakkyndiges forklaring.

– De sakkyndige har en rolle, nemlig å vurdere om den tiltalte er strafferettslig tilregnelig eller ikke. De skal ikke si noe om andre forhold som kan påvirke rettens vurdering av troverdighet, sa Westeng.

Advokat Anders Westeng

Advokat Anders Westeng mener de sakkyndige bare skal vurdere om den tiltalte er strafferettslig tilregnelig eller ikke, og ikke gjøre nærmere rede for kvinnens personlighet.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

De fem dommerne trakk seg tilbake for å diskutere om de sakkyndige skulle forklare seg videre eller ikke. Etter få minutter kom de inn igjen.

– Vi har kommet fram til at vi vil høre dette, men vi vil ikke at dere kommer inn på bevisførselen, sa dommer Norunn Sundet.

Les også:

Personlighetsforstyrrelse og psykopati

Sakkyndige

SAKKYNDIGE: Audun Møller (t.v.) og Gunnar Johannessen

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

De to psykiaterne fortsatte dermed forklaringen sin. De understreket at de har kommet fram til samme konklusjon.

De slår fast at hun lider av en dramatiserende personlighetsforstyrrelse som blant annet er en tilstand med overdrevne følelsesuttrykk og overfladisk følelsesliv. I tillegg har hun en dyssosial personlighetsforstyrrelse som innebærer likegyldighet for andres følelser og manglende evne til å oppleve skyldfølelse.

– Vi har begge konkludert med at hun også lider av psykopati som omfatter egosentrisitet, manipulering og løgn. Dette er vår kliniske vurdering, sa psykiatrisk sakkyndig Gunnar Johannessen.

Mange timers observasjon

Rettssaken har nå vart i fem uker. Hele tiden har de psykiatrisk sakkyndige sittet og observert kvinnen. Johannessen og Møller påpekte at det har vært viktig å se tiltalte i samspill med andre, og at vitner har gitt dem et mer fullstendig bilde.

Selv sa Tranbykvinnen følgende om sin egen personlighet.

– Ja, jeg er intens og pågående. Jeg er ikke noe A4-menneske, men sånn er jeg, og kommer alltid til å være.