Tranby-kvinnen kan snart reise hjem

DRAMMEN (NRK): Den drapstiltalte Tranby-kvinnen kan i praksis snart gå fri og få 2,7 millioner i forsikringsutbetaling etter mannens død.

Tranby

FRI KVINNE: Kvinnen kan snart være fri og reise hjem til Tranby.

Foto: NRK

Den 53 år gamle kvinnen har snart sittet to år i varetekt tiltalt for å ha dopet ned og drept ektemannen Per Gunnar Asheim. Etter at hun nå er frifunnet for drapet, kan hun snart være en fri kvinne.

Det til tross for at hun ble dømt til tre år og seks måneders fengsel for mishandling av mann og barn, trusler mot – og påvirkning av – vitner. Grunnen er at hun allerede har sittet i varetekt som tilsvarer 738 dager.

– Hun har antakelig sonet hele straffen hun har fått. Hun har sittet to år i varetekt, som tilsvarer to tredjedeler av straffen, sier forsvarer Anders Westeng.

Advokat Anders Westeng

Anders Westeng er kvinnens forsvarer.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Store deler av varetekten har vært i isolasjon der hvert døgn telles som ett og et halvt døgn i varetekt. Derfor er antall varetektsdager mer enn det reelle antall dager hun har sittet fengslet.

– Nå kan vi når som helst begjære henne løslatt, og så blir det opp til retten om hun blir det, sa Westeng.

Gråt av lettelse

Kvinnen har vært tiltalt for overlagt drap på mannen sin, mishandling av mann og barn og påvirkning og trusler mot vitner. Hun har hele tiden nektet for å ha noe med dødsfallet å gjøre, men erkjente delvis eller helt straffskyld for de andre tiltalepunktene.

Utbrent bil i drapssaken i Tranby i Lier

Ektemannen ble funnet død i en utbrent bil på Tranby.

Da dommer Karsten Øvretveit leste opp domsavsigelsen, gispet kvinnen og begynte å gråte av lettelse.

– Dette er følelsesmessig voldsomt. Hun har sittet to år i varetekt og har følt å ikke bli trodd. Nå føler hun at hun har blitt trodd, sier Westeng.

– Målet vårt har hele tiden vært å få henne frikjent for overlagt drap, og det har vi klart, sa han.

2,7 millioner i forsikringsutbetaling

I og med at retten ikke dømmer henne for drap, blir hun heller ikke fradømt retten til å få utbetalt livsforsikringen til mannen. Fordi han var direktør i Frontline hadde han en god forsikringsavtale som sikrer henne 2,7 millioner kroner. Hun blir heller ikke fradømt retten til å motta arven etter ektemannen.

Fordi kvinnen er dømt for årelang mishandling av barna, må hun betale 90.000 kroner til dem hver i oppreisning.