NRK Meny
Normal

Traktorer i tog til torget

Bøndene i Buskerud fortsetter å aksjonere for å vise sin misnøye med statens tilbud i jordbruksoppgjøret.

Traktorer på Bragernes torg

I dag fylte bøndene opp Bragernes torg med traktorer.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

I dag fylte bøndene opp Bragernes torg med traktorer. Fra samlingsstedet på Felleskjøpets eiendom på Holmen, kjørte fjorten traktorer i prosesjon fram til Bragernes torg i Drammen.

Buskerud Bondelag samles ved Felleskjøpet

Bondelagets medlemmer samlet seg ved Felleskjøpet før de kjørte til Bragernes torg.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

En av dem som troppet opp på torget, var Per Borge fra Skoger samdrift. Han hadde med seg en melketank, og tømte ut melk for å vise sin misnøye. Eller rettere sagt, en blanding av melk og vann. Etterpå spylte han vekk melkesølet med medbrakt vann i et melkespann. Norske bønder rydder opp etter seg når de aksjonerer.

Saken fortsetter under bildet.

Bøndene tømte ut melk og vann på torget

Per Borge fra Skoger samdrift tømte ut ei blanding av melk og vann for å vise sin misnøye. Bendik Johannesen hjelper til.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Vi ville ikke ofre rein melk til dette, så den er litt utvanna, akkurat som politikken til Sylvi Listhaug. Dette handler ikke bare om oss som står her nå, men det handler om framtida til norsk landbruk, sa Borge, før han skrudde opp melkekrana.

– Norge er annerledes

– Den norske bonde har ikke en sjanse til å drive på verdensmarkedspris, og vi har en arrondering i dette landet som ikke kan sammenlignes med hvordan de har det nedover i Europa. Her det et et familiebasert, mindre landbruk, med ressursene vi kan benytte av oss i Norge, med distrikter, fjellandbruk, sau og beitende dyr. Vi er ikke et land som kan ha industrimatproduksjon. Det er ikke bærekraftig i Norge, sa Borge til stor applaus fra sine kolleger.

Traktorer på torget

Traktorene på vei inn på Bragernes torg.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Og så veldig mange andre enn dem var det ikke som hørte og så bøndene på torget i dag. Det er ikke fullt av folk på Bragerenes torg lenger om formiddagen.

Nye aksjoner i morgen

Derfor samles bøndene igjen torsdag morgen, for å aksjonere et sted der de kan møte vanlige folk. Hvor og hvordan, er det ingen av dem som vil fortelle ennå. Men Sylvi Listhaug har drevet temperaturen i bondelaget kraftig opp, sier Egil Hoen, som er leder i Buskerud Bondelag.

– Vi har hatt aksjonsplaner lenge, men med Listhaugs uttalelser etter bruddet, så våknet engasjementet og irritasjonen fra bøndenes side.

– Hva var det dere reagerte sånn på?

– Vi opplever en minister som ikke i det hele tatt har forståelse for våre synspunkter og vår løsning for klimasmart og bærekraftig norsk matproduksjon. Det hun står for, og de meningene hun bærer fram, er uten sidestykke.

– Hva er det verste?

– Det er den strukturvridningen du vil få. Det vil bli mindre kornprodukjson på flatbygdene, og det vil bli store bruk med flere dyr på kornområdene. Det kommer til å bli veldig vanskelig å drive mindre enheter i distriktene rasjonelt. Dette vil uten tvil føre til mindre norsk mat til norske forbukere, sier Hoen.

Traktorer på Bragernes torg

Fjorten store traktorer fylte godt opp på torget.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK