NRK Meny
Normal

– Snart må vi begynne å si nei

DRAMMEN (NRK): Det er tomt i fryseboksen og krise. Frelsesarmeen må kanskje stenge deler av matutdelingen.

Ruth Bente Paulsen som er leder for omsorgssenteret ved Frelsesarmeen i Drammen

Ruth Bente Paulsen har jobbet for Frelsesarmeen i over 30 år, og har aldri opplevd lignende.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Dette er det vi fikk på mandag. De tre eskene og det brødet. Mens vi pleier jo å få kjempemye.

Det forteller daglig leder på omsorgssenteret ved Frelsesarmeen i Drammen Ruth Bente Paulsen, mens hun viser oss rundt på kjøkkenet.

Og problemet gjelder flere steder i landet. Blant annet i Kristiansand og i Tønsberg har man også merket nedgangen i matvarer inn, mens man både i Oslo og Bergen har merket en oppgang i antall familier som ber om hjelp.

På kjøkkenet i Drammen inneholder eskene fire kyllinger, noen pakker karbonader, litt fisk og noen brød. Men det er langt fra nok.

– Her er det pizzaer vi har vært i Oslo og hentet. Men her kommer det minst 100 familier og skal hente mat. Og dette er det jeg har, sier en fortvilet Paulsen.

Kiwi: – Veldig beklagelig

Én av årsakene er at matvarekjedene nå selger varer som nesten har gått ut på dato til redusert pris, i stedet for å gi det til Frelsesarmeen. Dermed får de mye mindre mat fra blant annet Kiwi.

Jan Paul Bjørkøy

Bjørkøy sier de fortsatt gir bort mat til veldedige organisasjoner, men at det er mindre enn før.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Det er veldig beklagelig, men vi gir jo fortsatt bort til veldedige organisasjoner. Men det er mindre mengder enn det har vært tidligere, sier Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy og legger til:

– Hensikten med at vi har begynt å selge til halv pris er jo å kaste mindre mat. Og vi har fått mange positive tilbakemeldinger fra andre kunder, hvor dette har hjulpet på matbudsjettet deres. Det har vært mye kasting av mat, men nå er det mye mindre hos oss.

Kan ikke kjøpe inn alt

Hos Frelsesarmeen i Drammen er det nå så ille at trengende familier risikerer å møte stengte dører når de skal hente mat.

– Snart må vi begynne å si nei. Hvis ikke dette ordner seg, må vi vurdere å ha åpent annenhver uke og kanskje ned til bare én gang i måneden, sier Paulsen.

Matutdeling ved Frelsesarmeen i Drammen

I Drammen kommer over 100 familier for å få mat når det er matutdeling.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Frelsesarmeen har jo holdt på med matutdeling i over hundre år. Det ligger vårt hjerte nært å hjelpe folk på denne måten. Men vi kan ikke kjøpe inn all den maten. Det har vi ikke råd til, forklarer Paulsen, som syntes det hele og som gjerne skulle hatt litt ekstra å gi familiene nå som det nærmer seg påske.

Hun har jobbet med dette i over 30 år, og sier at hun aldri har opplevd tilsvarende.

– Aldri. Nå håper vi at det er noen andre der ute som har mat til overs og vil bidra, avslutter hun.