NRK Meny
Normal

Tok spaden i egne hender

FLESBERG (NRK): Den nesten 4 km lange gang- og sykkelveien langs fylkesvei 40 mellom Svene og Lampeland ble til på grunn av bygdas iherdige dugnadsånd.

Åpning av gang- og sykkelvei

– Hvis du ser alle ungene rundt her, så vil jeg tro at alle er glade for å ha fått denne gang- og sykkelveien, sier prosjektleder Nina Hermansen.

I dag ble veien åpnet med brask og bram. Og alt er gjort på dugnad.

– Dette er jo litt i utkantstrøka. Det handler om å knytte Svene og Lampeland mer sammen for å kunne få fraktet ungene på en mer sikker måte. Derfor har jeg gjort det, forklarer Hermansen, som er sikker på at veien ikke hadde blitt til, hadde det ikke vært for dugnadsånden.

Nina Hermansen

Nina Hermansen har bakgrunn fra Statens vegvesen, og sier det er grunnen til at hun tok på seg oppgaven som prosjektleder.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Den lå ikke på planen til vegvesenet på mange mange år fremover. Så jeg vet ikke. Vi hadde i hvert fall ikke fått den mens jeg har små barn.

I 2011 ble Stevningsmogen Fritidspark åpnet etter det ordføreren karakteriserte som «Norges største dugnad». På det meste var over 200 personer med på en gang, og da anlegget åpnet lå 10 000 dugnadstimer i bunnen.

Innbyggerne er suksessformelen

Selve veibyggingen er gjort av proffene, men alt fra idéfase, til planlegging og tilrettelegging er gjort på dugnad. Innbyggerne i bygda innså nemlig at det kom ikke til å bli noen gang- og sykkelvei på tretti år uten å ta initiativet selv.

– Jeg har ikke vært husmor til vanlig, jeg har bygd vei før. Jeg har jobbet i vegvesenet i mange år, hvis ikke hadde jeg ikke gjort dette, smiler Hermansen.

– Det er fantastisk moro. Og det er moro, ikke nok med at gangveien er realisert, men all den positive energien som har vært for å få dette til. Og å få se alle de flinke og flotte folkene vi har i denne kommunen, som har bidratt. Det er suksessformelen, sier rådmann Jon Gjæver Pedersen.

– Blir ikke suksess uten ordentlig fest

Rådmann Jon Gjæver Pedersen

Rådmannen var strålende fornøyd under åpningen av den nye gang- og sykkelveien.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Han påpeker at kommunen ikke skal lene seg tilbake.

– Dette gir kjempeinspirasjon. Vi blir ikke late. Vi har skapt noe vi ikke kunne drømme om, sier Pedersen.

– Hadde det blitt noe av denne veien, hvis det ikke hadde vært for dugnadsfolket?

– Nei. Og hadde vi ikke hatt den erfaringen fra da vi lagde idrettsanlegget så hadde vi aldri fått det til.

Og åpningsfesten er planlagt å vare ut i de sene nattetimer.

– Alle mennesker som har jobbet dugnad vet at det ikke blir suksess hvis det ikke er ordentlig mat og hvis ikke det er en ordentlig fest til slutt. Sånn har vi det her også, ler Pedersen.