NRK Meny
Normal

Tøffe tak for Tassen - gikk ute i fire år

Huskatten Tassen levde mer eller mindre på gata i Drammen i fire år. Etter tøffe tak gatelangs er han nå gjenforent med eieren sin, takket være en annonse på Facebook.

Ellen Sørensen og katten Tassen

Gjensynsgleden var stor da Ellen Sørensen fant igjen Tassen etter fire år.

Foto: Privat

Tassen ble med på flyttelasset da Ellen Sørensen og samboeren flyttet fra Nybyen i Drammen til Gulskogen noen få kilometer unna. De holdt ham inne en måneds tid, men så fort de slapp ham ut, ble han borte.

Da fant de ham igjen i gata de hadde flyttet fra. Etter et par måneders husarrest, stakk han av igjen. Den siste gangen fant ikke eierne ham igjen, og etter hvert som tiden og årene gikk, ga Ellen opp å se katten sin igjen.

Så kom overraskelsen i form av en annonse Dyrebeskyttelsen hadde lagt ut på Facebook. Der sto det bilde av en katt som oppholdt seg i Nybyen, og som så ustelt ut.

Annonsen på Facebook

Da Ellen så annonsen til Dyrebeskyttelsen på Facebook, var hun siker på at det måtte være Tassen.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Da Ellen så bildet, var hun ikke i tvil. Det var hennes Tassen, full av tugger i pelsen og litt mistenksom, men likevel Tassen.

Kjente igjen Ellen

– Hjertet hoppa, og jeg tenkte at det må bare være han!

Ellen forteller at hun og samboeren tok med seg et kattebur og noen godbiter og kjørte til Nybyen for å sjekke om det utrolige var sant. Og det var det.

– Da vi kjørte inn i Nybyen, kom han mot oss og mjaua.

– Kjente han deg igjen?

– Han kjente meg igjen. Han gikk rundt der og mjaua og gråt og var glad. Han kom ikke bort til meg, men han gikk rundt der hele tida, og gikk ikke avgårde igjen.

Etter hvert fikk Ellen og samboeren med seg katten, og da hun kom til og fikk sett øretatoveringen, var all tvil borte. Det var virkelig hennes katt.

Ingen sjekket om han var merket

Tassen ble kastrert og øremerket i 2005. I løpet av de fire årene han har levd mer eller mindre på gata i Drammen, er det flere som har lagt merke til ham. Noen av dem har gitt ham mat og vann, men ingen har tenkt på å undersøke om bakgårdskatten var øremerket eller chippet.

Nå er han kommet hjem igjen til sin dyrekjære familie, som kjørte ham rett til dyreklinikk for full helsesjekk. Tuggene i pelsen hans veide en og en halv kilo, og de har falt for barbermaskinen. Ei hjørnetann har gått føyka, men ellers er han i fin form.

Dyrlegen barberte vekk en og en halv kilo med pelstugger

Dyrlegen barberte vekk en og en halv kilo med pelstugger.

Foto: Privat

– Flere som har forsømt seg

Hilde Johansen Strysse i dyrevernorganisasjonen Dyrenes Beskytter, sier den lykkelige gjenforeningen beviser hvor viktig det er å ID-merke dyr. Men Tassens historie viser også hvor viktig det er at folk som finner dyr tar bryderiet med å sjekke om de er merket.

Hilde Johansen Strysse

Hilde Johansen Strysse i Dyrenes Beskytter.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– I Tassens tilfelle er det nok mange som har forsømt seg. Han kunne kommet hjem lenge før, hvis noen hadde undersøkt øret hans, sier hun.