NRK Meny
Normal

– Skaden har gitt meg et nytt syn på karrieren

Kneskaden som satte fristilkjører Tiril Sjåstad Christian fra Geilo ut av spill i over ett år, ga henne et nytt perspektiv på livet som toppidrettsutøver.

Tiril Sjåstad Christiansen

Tiril Sjåstad Christiansen er tilbake for fullt, og noe av æren kan tilskrives fjellufta i hjemtraktene.

Foto: Merethe Åsegård / NRK

– Her får jeg ro i sjela. Noe av det beste jeg vet, er å komme inn her og ikke være tilgjengelig for noen, sier Tiril Sjåstad Christiansen.

Sammen med mamma Randi og familiens to hunder er hun på hytta i Geilofjellet. Mye av tida det siste året har hun tilbrakt nettopp her i ingenmannsland.

I desember 2013 ødela fristilkjøreren korsbåndet, og selv om Tiril Sjåstad Christiansen lenge håpte at hun skulle rekke OL i Sotsji, måtte hun til slutt innse at OL-drømmen brast. Det gjorde også X-games i fjorårssesongen.

– Tenker annerledes

Men tida etter skaden har hun brukt godt. Nå er 20-åringen tilbake for fullt, med et nytt syn på toppidrettskarrieren. Hun er nærmest glad for at hun ble skadet.

– Før var det eneste som sto i hodet på meg å vinne, vinne, vinne. Jeg skulle bare knuse de andre og være best på ski. Men nå har jeg begynt å tenke annerledes. Jeg kan ikke bare reise og ikke tenke på noe annet enn skikjøring, sier Christiansen.

Leder verdenscupen etter et renn

Allerede i august var det sesongstart i grenen hennes, twintip slopestyle, på New Zealand. Da vant hun verdenscuprennet. Neste store konkurranse for Christiansen blir verdenscuprennet i Mammoth Mountain i California i USA mot slutten av januar.

Årets høydepunkt blir på hjemmebane, når X Games kommer til Oslo fra den 24. til den 28. februar. Der håper Tiril å dra i land seieren. I tillegg håper hun å hente hjem det gjeveste trofeet, Crystal Globe, i verdenscupen. Det har hun ikke klart tidligere.

– Kjæreste hvis sesongen blir god

Favoritthobbyen er leirdueskyting, og selv om det er så som så med treffsikkerheten, er det liten tvil om at de skadefrie beina er trygt plantet i den norske fjellheimen. Hun ler godt da hun blir utfordret på om hun har mer treffsikkerhet i kjærlighetslivet.

– Nei, jeg har ikke fått meg kjæreste, selv om jeg må innrømme at det er noen gutter. Man må jo date litt, men jeg får se hvordan det går denne vinteren først. Har det vært en bra sesong, så blir det kanskje en kjæreste. Men blir det en dårlig sesong, så ryker nok han, storler Christiansen.

Tiril Sjåstad Christiansen etter skaden