Tipser om barneovergrep – reagerer på politiets oppførsel

Nettverket Barnas Trygghet har sørget for pågripelse av to personer i Drammen den siste uka. Nå reagerer de på politiets oppførsel.

Facebooksiden Barnas Trygghet

Barnas Trygghet har over 78.000 følgere på Facebook og beskriver sin virksomhet slik: «Vi avslører og konfronterer voksne som søker seksuell kontakt med mindreårige på nett!»

Foto: Skjermdump Facebook

Ved å utgi seg for å være en 13 år gammel jente, kom gruppa Barnas Trygghet i kontakt med to personer som ønsket å utføre seksuelle overgrep.

Politiet pågrep onsdag en av disse utenfor Drammensbadet, mens aksjonsgruppa selv fikk det de beskriver som en reprimande.

– Vi opplevde politiet som ekstremt arrogante. De gav uttrykk for at vi ikke kunne tråkke i politiets arbeid, og at det vi drev med var ulovlig. De opptrådte veldig ufint syntes jeg, sier en talsperson i Barnas Trygghet til NRK.

To personer fra gruppen måtte bli med politiet på stasjonen for å avhøres som vitner.

Drammensbadet

Politiet pågrep mannen i begynnelsen av 30-årene utenfor Drammensbadet onsdag.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

– Jeg forstår at politiet føler at vi tråkker i deres bed, men vi gjør ikke det for å skape problemer for politiet, forteller mannen.

Konfiskerte kamera og mobiltelefoner

Dagen etter hadde gruppa avtalt å møte en ny person som ønsket seksuell omgang med det han trodde var en 13 år gammel jente.

Denne gangen hadde gruppa varslet politiet på forhånd, men det første de gjorde var å konfiskere gruppas kamera og mobiltelefoner.

– Det er ikke noe grunn til å beslaglegge telefonene våre. Vi samarbeider med politiet og overleverer alt materiale dersom de ønsker det. Vårt mål er å få disse mennene dømt, forteller talspersonen.

Er nødt til å avhøre vitner

Politiadvokat Cecilie Carlstedt forteller at en del av etterforskningen i slike består i å avklare hvordan dialogen har vært i forkant.

– Da er det helt sentralt å høre forklaringer fra involverte. Det er derfor disse to ble tatt med inn som vitner, forteller hun.

– Er politiet interessert i å samarbeide med grupper som gjør dette for å avsløre overgrep mot barn?

– Politiet jobber systematisk med saker om seksuelle overgrep mot barn både nasjonalt og lokalt. Dette er et område som er prioritert av politiet, men det er også vanskelige saker. Det er viktig med god dokumentasjon og godt grunnarbeid og det gjør at det er viktig hvordan vi går frem. Jeg kan ikke uttale meg på generelt grunnlag om vi ønsker å samarbeide eller ikke, da det handler om andre ting enn denne saken.

Ønsker å bli tatt seriøst

Ved flere anledninger har Barnas Trygghet lagt ut opptak fra møtene. Det er det nå slutt på.

– Vi har bestemt oss for at vi ikke kommer til å legge ut filmer som ikke er sladdet. Det handler om at vi nå ønsker å organisere oss annerledes. Hvis vi skal bli ansett som seriøse og bli tatt alvorlig, så kan vi ikke bryte loven slik vi har gjort tidligere, forteller mannen til NRK.