Hopp til innhold

Dette bør du huske på når du skal leie

Det er semesterstart ved universiteter og høgskoler, og mange bytter samtidig hybel eller kollektiv. Her får du tipsene som er lure å ta med seg dersom du skal ut på leiemarkedet som student.

Studenthybel, Ålesund

Følger du Forbrukerrådets utleietips, kan du trolig slippe unna de største utleietabbene.

Foto: Studentsamskipnaden i Ålesund

– Ved hjelp av noen enkle grep slipper du unna de største problemene, sier forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Mange kjenner ikke rettighetene sine når de går ut i leiemarkedet, og da kan det være lurt å ta med seg gode tips og råd.

– Les kontrakten nøye, sjekk oppsigelsestiden og hva husleien inkluderer, og aldri betal depositum inn på utleiers personlige konto, men opprett en depositumskonto som står i ditt navn, sier Flønes.

Flere gode tips

Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

– Les kontrakten nøye, oppfordrer Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Her er noen tips som kan guide deg gjennom utleiejungelen.

  • Du kan laste ned gratis kontrakter på forbrukerportalen.no. Hvis dere bruker en annen kontrakt, kan det være greit å sammenlikne et par forskjellige kontrakter for å se om det er noe dere savner i den dere skal bruke.
  • Husleien skal dekke alle utgifter, men strøm er som regel unntatt. Man kan heller ikke forvente telefon, kabel-TV og internett i prisen. Dette avtales særskilt. Kommunale avgifter skal være inkludert.
  • Sjekk om utleier gir deg ansvar for vedlikehold. Vanligvis har leietaker få vedlikeholdsplikter, slik som skifte av batteri i røykvarsler, pakninger, skifte av lyspærer og sikringer etc. Loven åpner for å avtale annet, så det er viktig å sjekke hva som ligger i kontraktsvilkårene.
  • I tillegg til vanlig vedlikehold, er det greit å få med i kontrakten hvem som skal måke hva når snøen begynner å falle. Hvis utleier og leietaker bor i samme hus, er det vanlig at huseier har ansvar for snømåking av oppkjørselen, mens leietaker har ansvar for å måke fram til egen inngang.

Kan du si opp kontrakten?

Det er vanlig at leietaker betaler et depositum som sikkerhet for skyldig leie, skade på leiligheten og annet.

  • Depositumsbeløpet skal settes på en egen depositumskonto i leietakerens navn. Utleier skal betale for å opprette depositumskontoen. Å sette pengene på en separat depositumskonto gjør oppgjøret etter at du har flyttet ut ryddigere. Depositum som ikke settes på egen depositumskonto er ikke lovlig.
  • Det er lurt å ta gjennomgang av leiligheten ved innflytting for blant annet å registrere strømmålerstand, antall nøkler mottatt og om det er noen skader ved innflytting. Eget overtakelsesskjema ved innflytting i leieligheten kan lastes ned på forbrukerportalen.no. Du kan også kontakte Forbrukerrådet på 03737, eller besøke et av ti regionkontor rundt om i landet.

Hvis du er uenig med utleier om noe, og dere ikke greier å løse saken dere imellom, fins det egne husleietvistutvalg i Oslo, Trondheim og Bergen som kan hjelpe deg. Har ikke lærestedet ditt et slikt utvalg kan du gå til forliksrådet i din kommune.