Dette bør du huske på når du skal leie

Det er semesterstart ved universiteter og høgskoler, og mange bytter samtidig hybel eller kollektiv. Her får du tipsene som er lure å ta med seg dersom du skal ut på leiemarkedet som student.

Studenthybel, Ålesund

Følger du Forbrukerrådets utleietips, kan du trolig slippe unna de største utleietabbene.

Foto: Studentsamskipnaden i Ålesund

– Ved hjelp av noen enkle grep slipper du unna de største problemene, sier forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Mange kjenner ikke rettighetene sine når de går ut i leiemarkedet, og da kan det være lurt å ta med seg gode tips og råd.

– Les kontrakten nøye, sjekk oppsigelsestiden og hva husleien inkluderer, og aldri betal depositum inn på utleiers personlige konto, men opprett en depositumskonto som står i ditt navn, sier Flønes.

Flere gode tips

Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

– Les kontrakten nøye, oppfordrer Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Her er noen tips som kan guide deg gjennom utleiejungelen.

  • Du kan laste ned gratis kontrakter på forbrukerportalen.no. Hvis dere bruker en annen kontrakt, kan det være greit å sammenlikne et par forskjellige kontrakter for å se om det er noe dere savner i den dere skal bruke.
  • Husleien skal dekke alle utgifter, men strøm er som regel unntatt. Man kan heller ikke forvente telefon, kabel-TV og internett i prisen. Dette avtales særskilt. Kommunale avgifter skal være inkludert.
  • Sjekk om utleier gir deg ansvar for vedlikehold. Vanligvis har leietaker få vedlikeholdsplikter, slik som skifte av batteri i røykvarsler, pakninger, skifte av lyspærer og sikringer etc. Loven åpner for å avtale annet, så det er viktig å sjekke hva som ligger i kontraktsvilkårene.
  • I tillegg til vanlig vedlikehold, er det greit å få med i kontrakten hvem som skal måke hva når snøen begynner å falle. Hvis utleier og leietaker bor i samme hus, er det vanlig at huseier har ansvar for snømåking av oppkjørselen, mens leietaker har ansvar for å måke fram til egen inngang.

Kan du si opp kontrakten?

Det er vanlig at leietaker betaler et depositum som sikkerhet for skyldig leie, skade på leiligheten og annet.

  • Depositumsbeløpet skal settes på en egen depositumskonto i leietakerens navn. Utleier skal betale for å opprette depositumskontoen. Å sette pengene på en separat depositumskonto gjør oppgjøret etter at du har flyttet ut ryddigere. Depositum som ikke settes på egen depositumskonto er ikke lovlig.
  • Det er lurt å ta gjennomgang av leiligheten ved innflytting for blant annet å registrere strømmålerstand, antall nøkler mottatt og om det er noen skader ved innflytting. Eget overtakelsesskjema ved innflytting i leieligheten kan lastes ned på forbrukerportalen.no. Du kan også kontakte Forbrukerrådet på 03737, eller besøke et av ti regionkontor rundt om i landet.

Hvis du er uenig med utleier om noe, og dere ikke greier å løse saken dere imellom, fins det egne husleietvistutvalg i Oslo, Trondheim og Bergen som kan hjelpe deg. Har ikke lærestedet ditt et slikt utvalg kan du gå til forliksrådet i din kommune.