Hopp til innhold

Skal du studere til høsten og står uten bolig?

Ventelistene hos Studensamskipnadene i landet begynner å bli fulle. Kanskje har du sikret drømmestudiet, men mangler bolig. Ikke fortvil, det finnes fortsatt håp.

Frustrasjon

FRUSTRASJON: Mange studenter river seg i håret om dagen i jakten på studentbolig før studiestart.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

En ny undersøkelse fra Norsk studentorganisasjon (NSO) viser dekningsgraden av studentboliger ved universiteter og høyskoler i Norge.

I Buskerud og Vestfold ligger dekningsgraden på studentboliger på rundt 11 prosent.

Virksomhetsleder for Studentsamskipnaden i Buskerud og Vestfold, Christian Berg, forteller at de regner med at rundt 150 av deres studenter må regne med å stå uten studentbolig.

Likevel anbefaler Berg studentene til å stå på venteliste på boligene til Studentsamskipnaden.

Christian Berg

Christian Berg i Studentsamskipnaden i Buskerud og Vestfold mener det viktigste tipset til studentene er å stå på venteliste for studentbolig.

Foto: HBV

– Vårt første råd til alle studenter som søker bolig i disse dager er å sette seg på venteliste hos Studentsamskipnaden. Ventelistene hos oss er dynamiske, så de forandrer seg fra dag til dag etter hvor mange som har et reelt behov for studentbolig eller ikke, sier Berg og fortsetter:

– For dem som ikke synes det er sikkert nok å basere seg på å stå på venteliste finnes det gode muligheter for å søke private boliger på for eksempel finn.no eller hybel.no.

– Vær oppsøkende

Norsk studentorganisasjon har sammenfattet 7 tips til studenter som skal skaffe seg bolig før studiestart i august.

Jørgen Ringen Andersen

Jørgen Ringen Andersen i Norsk studentorganisasjon mener man bør være aktiv og oppsøkende når man søker bolig før studiestart.

Foto: Skjalg Bøhmer Vold / NSO

Jørgen Ringen Andersen er velferds- og likestillingsansvarlig i studentorganisasjonen. Han mener det viktigste er å være aktiv og oppsøkende når man søker bolig som student.

– Lag gjerne en annonse på en nettside hvor du presenterer deg selv, slik at utleieren kan få et positivt inntrykk av deg. Vær våken og hold deg oppdatert. I boligmarkedet skjer ting raskt, så hvis det dukker opp noe du er interessert i bør du ta kontakt med en gang, sier Ringen Andersen.

Han er også enig med Berg i Studentsamskipnaden i Buskerud og Vestfold om at man ikke bør gi opp å søke studentbolig.

– Først og fremst så mener vi at alle bør forsøke å søke en studentbolig. Selv om nåløyet er veldig trangt er det ikke umulig. Det er fortsatt noen heldige som har mulighet til å få seg studenthybler rundt omkring i landet.

– Det er en vanskelig prosess

Martine Moan studerer til å bli lærer på Høyskolen i Buskerud. I november 2014 fikk hun seg endelig studentbolig i Drammen. Før det pendlet hun en time med tog hver vei for å komme seg på skolen.

– Jeg synes absolutt at det burde vært flere studentboliger og litt mer utvalg. Med min bosituasjon før jeg fikk meg leilighet kunne jeg ikke ha fortsatt å studere. Tre timer med reisevei sliter veldig på motivasjonen, sier studenten.

Martine Moan

Som student synes Martine Moan det var vanskelig å skaffe seg en bolig før studiestart.

Foto: Privat

Martine hadde både søkt gjennom Studentsamskipnaden og private før hun fikk napp.

– Jeg la inn en søknad på sidene til Studentsamskipnaden, men så fikk jeg et tips om at det var lettere å kontakte personen som er husvert på stedet jeg bor nå, så kontaktet jeg han. Det gikk nok fortere enn om jeg hadde stått på venteliste.

Selv om det var greit å søke gjennom Studentsamskipnaden, var det ikke like lett å søke på det private boligmarkedet.

– På det private markedet synes jeg det var vanskelig. De som leide ut var ofte vanskelig å komme i kontakt med, samtidig var det ikke mye som var til leie. Så i utgangspunktet var det vanskelig å skaffe seg et sted å bo.