NRK Meny
Normal

Tiltalt for tvangsgifting

En far er tiltalt for å ha tvangsgiftet bort datteren sin i Nord-Irak.

Tvangsgifte
Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Mandag starter rettssaken mot en far som er tiltalt for å ha giftet bort datteren sin til fetteren hennes mot hennes vilje i Nord-Irak. Drammens-jenta ble sendt til de kurdiske områdene i Nord-Irak i 2004 da hun var knapt 16 år gammel.

I tiden før ekteskapet skal faren ha slått og sparket henne og truet med at hun ikke ville få ha kontakt med familien dersom hun ikke gikk med på ekteskapet.

Faren nekter straffskyld i saken og hevder at datteren giftet seg frivillig.

Kidnappet datteren

Et halvt års tid etter giftermålet kom jenta i kontakt med politiet som da startet etterforskning. Men i august samme år kidnappet faren henne fra en barnevernsinstitusjon og fraktet henne til Irak via Sverige. Ifølge fungerende politioverbetjent Nina Bjørlo ved etterforskningsseksjonen ved Drammen politistasjon har det vært vanskelig å få jenta hjem til Norge.

- Vi har jobba i to år for å få kontakt med henne, og ved hjelp av godt samarbeid med hjelpeorganisasjoner har vi fått det til.

Signaleffekt

For to år siden ble en far og en sønn i Høyesterett dømt til to og et halvt og to års fengsel for å ha tvangsgiftet en 18 år gammel norsk-kurdisk kvinne. Gerd Fleischer i organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger sier at det er svært viktig at disse sakene kommer opp i rettssystemet.

- Det er svært viktig, for det sender en signaleffekt ut i miljøene.