Politiet byttet ut narkotika med vann

To menn fra Buskerud er tiltalt for å ha smuglet flere hundre liter av rusmiddelet GBL til landet. De to ble pågrepet i mai 2015.

GBL-beslag

De 600 literne GBL kom i tre 200-liters tønner, pakket inn i en trekasse og merket som såpe.

Foto: Politiet / Skjermdump fra NNPF

Narkotikaavsnittet ved Drammen politistasjon var i fjor bekymret over mange overdoser av GHB i distriktet, og de satte i gang målrettet innsats for å stanse all omsetning av GHB.

GBL kan enkelt omdannes til GHB ved å tilføre vann og syre. Den 7. mai 2015 kom det en forsendelse med 600 liter GBL med båt fra Hongkong, adressert til en av de to tiltalte, en 52 år gammel mann. Forsendelsen kom angivelig som såpe, i tre 200-liters tønner.

Kristin Røhne

Statsadvokat Kristin Røhne er aktor når rettssaken starter i januar 2017.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Det er et stort beslag av GBL, sier aktor og statsadvokat Kristin Røhne.

Byttet ut med vann

Som en felle fikk politiet og Tollvesenet byttet ut narkotikaen med vann, før forsendelsen gikk videre til de tiltalte.

De to mennene, 52-åringen og en 30 år gammel slektning, ble pågrepet den 12. mai. Da holdt de to på med å tappe væsken over på kanner som skulle distribueres videre.

Begge de to tiltalte er bosatt i nedre deler av Buskerud. I tillegg til de 600 literne GBL, skal de to ifølge tiltalen også tidligere ha innført 200 liter av stoffet.

Statsadvokaten forteller at godt politiarbeid ligger bak pågripelsene og den endelige tiltalebeslutningen. Den 5. januar 2017 må de to sette seg på tiltalebenken i Drammen tingrett.

– Det er satt av fem dager til rettssaken, sier Røhne.

– Nådd målet

Norsk Narkotikapoliti Forening (NNPF), en ideell organisasjon med medlemmer fra politiet, tollvesenet, påtalemyndigheten, kriminalomsorgen, forsvaret og andre, skrev om saken i en av sine publikasjoner "Motgift".

Beslaget skal ifølge publikasjonen være Nordens største, etter at GBL kom på narkotikalisten.

Lederen for narkotikaavsnittet i Drammen, Simon Gerhardsen, sier til NNPF at de er fornøyd med resultatet av fjorårets aksjon.

– Vi har stanset all omsetning av GHB i distriktet. Vi har nådd målet, sier Gerhardsen.