NRK Meny
Normal

Til kamp mot Listhaug

Bøndene i Buskerud er klare for kamp mot landbruksministeren etter jordbruksforhandlingene brøt sammen i går.

Bøndene aksjonerer

Bøndene i Buskerud aksjonerte ved å tenne bål langs E 134 onsdag morgen.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Bål og bannere med teksten «Når bonden er dau jubler Listhaug» var å se langs E 134 ved Hokksund i morgentimene onsdag.

Les også:

– Vi er forbanna

Dette er bare en av flere aksjoner som vil merkes i Buskerud i dag, sier lederen i Buskerud bondelag, Egil Christoffer Hoen.

– Nå begynner vi å bli rimelig forbanna, spesielt etter Listhaugs uttalelser i går hvor hun harselerer og kritiserer landbruket til de grader. Nå har vi giret opp aksjonen og går litt hardere til verks enn det vi egentlig hadde tenkt.

– Men teksten på plakaten er ganske hard kost?

Egil Hoen

Leder av Buskerud bondelag, Egil Hoen.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– Dette var en spontanreaksjon i går kveld etter ministerens uttalelse. Vi hadde egentlig en litt snillere tekst, men vi tenkte at nå må vi være litt tøffere, sier Hoen.

Svekket matproduksjon

Bøndene er skuffet fordi de håpet at Staten ville komme dem i møte i jordbruksforhandlingene. Men det har de ikke gjort, sier Hoen.

– Målet vårt er å sette fokus på svekket norsk matproduksjon. Tilbudet som regjeringen har kommet med innebærer en reduksjon i norsk mat i butikkhyllene til norske forbrukere.

– Bålet skal symbolisere at norsk matproduksjon er i ferd med å gå opp i røyk, sier Hoen.

Hoen og de andre bøndene føler at folk støtter de i deres aksjon.

– Akkurat nå kjører folk forbi oss og tuter og viser tommel opp. Vi føler at vi har kjempesympati og folk i ryggen, så vi skal stå på hardt i dagene som kommer, og virkelig aksjonere for å vise misnøyen med tilbudet.

Les også:

Håper på endringer

– Men har dere tro på at disse aksjonene vil ha noe effekt?

– Tradisjonelt sett så vil tilbudet fra staten gå til Stortinget og bli vedtatt der.

– Det som er spesielt i år er at Arbeiderpartiet, SV og KrF virkelig har våknet, og mener at forslaget ikke er forsvarlig. Det kommer ikke til å øke norsk matproduksjon, slik Stortinget vil. Så vi håper kanskje at det vil skje endringer i stortingsbehandlingen av tilbudet fra staten.

Les: Ap i tenkeboksen om jordbruksoppgjøret

Senere i dag vil bøndene i Buskerud fortsette sine aksjoner ved å kjøre traktorkolonne fra Holmen til Bragernes torg i Drammen.