NRK Meny
Normal

Ti års fengsel for drap

En 18 år gammel mann er i Ringerike tingrett dømt til ti års fengsel for å ha drept faren sin på Hønefoss i november i fjor.

Drap i Hønefoss

Her skjedde drapet.

Foto: Erik Engen / NRK

Dommen er i tråd med aktors påstand.

Det var i november i fjor politiet fikk melding om at en person var funnet død i en bolig på Hønefoss.

Ikke mange timene etter ble en 17 år gammel gutt siktet for å ha drept sin far.

Tilregnelig

Sønnen, som nå er 18 år, har sittet i varetekt siden faren ble funnet stukket i hjel i sitt hjem i Linneaveien.

Gutten ble innlagt ved psykiatrisk avdeling i Lier. Kort tid seinere ble han overført til Ringerike fengsel. Der har han sittet i varetekt i nesten sju måneder før dommen falt.

Sakkyndige har konkludert med at siktede er strafferettslig tilregnelig.

Les: 17-åring blir sittende i fengsel

Les også: – Kontaktet ikke politiet

Alt om saken

Rus

I dommen slås det fast at gutten hadde store psykiske problemer i forkant av drapet, men da psykosen var utløst av hyppige hasjrøyking, blir det konkludert med at den tiltalte var strafferettslig tilregnelig.

Retten legger til grunn, i overensstemmelse med de sakkyndiges uttalelse, at tiltaltes psykiske lidelser er utløst av selvforskyldt rus. Dette fritar ikke for straff. Tiltalte er således strafferettslig tilregnelig, slår retten fast.

Forfulgt

Mette Yvonne Larsen

Mette Yvonne Larsen er forsvarer for 18-åringen.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

18-åringen har forklart at han i forkant av drapet følte seg forfulgt. Han trodde noen skulle ta kjæresten hans og han har beskrevet svarte øyne som fulgte etter han.

Fredagen før drapet tok tiltalte og hans foreldre kontakt med helsevesenet. Ringerike psykiatriske senter henviste dem imidlertid videre til legevakta som skrev ut berolige midler som skulle hjelpe gutten med å sove.

Paranoid

Lørdagen som følger blir den tiltalte mer og mer paranoid, og utover natta bevæpner han seg i frykt for at faren har blitt en av dem.

I et basketak som oppstår mellom de to dreper 17-åringen sin egen far med kniv, før han ringer politiet og forteller hva han har gjort.

Dommen på ti år er i tråd med aktors påstand. Forsvarer Mette Yvonne Larsen hadde på sin side bedt om frifinnelse for 18-åringen.