Hopp til innhold

– Manhattan stoppet opp- og så kom stillheten

På søndag er det ti år siden terroranslaget mot World Trade Center. Hans Erik Ruud fra Modum var sjømannsprest i New York den gangen. Den norske kirken måtte tjene som husrom for mange husløse nordmenn dagene etter 11. september.

Hans Erik Ruud/World Trade Center

Hans Erik Ruud sier at 11.september vekker svært mange minner.

Foto: Maria Kommandantvold/Arkivbilde / NRK/Scanpix

På søndag er det ti år siden USA og World Trade Center i New York ble rammet av et terroranslag, og nesten tre tusen liv gikk tapt.

Det er en dag de aller fleste av oss husker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hans Erik Ruud.

Hans Erik Ruud var sjømannsprest i New York 11. september 2001.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– TV 2 ringte oss

Hans Erik Ruud, som i dag er prost i Kongsberg, var sjømannsprest i New York den gangen. Datoen 11. september vekker mange minner, og det var en telefon fra Norge som gjorde ham klar over hva som skjedde ikke langt fra der han selv var i kirken.

– Det er litt underlig fordi det kom gjennom en telefon fra Norge. TV2 ringte og sier de har fått inn en melding om at det var styrtet et fly i World Trade Center. Vi ante ingenting, men vi skrudde på tv-en og fulgte med derfra, forteller han.

– Da det gikk opp for oss hva dette var så skjønte vi at vi kom til å få en jobb og gjøre, fortsetter han.

– Mange nordmenn strømmet til oss

Etter hvert merket de store tilstrømninger av folk fra Down Town Manhattan og opppover.

– Det var mange nordmenn som strømmet til sjømannskirken. Vi hadde vannstasjoner og vi sørget for at folk fikk mat og drikke på veien da de gikk oppover.

Ruud forteller at flere gikk flere kilometer. Han har mange minner fra dagen for ti år siden, men det er én person han husker spesielt godt.

– En person som gjorde sterkest inntrykk var en som hadde vært inne i World Trade Center da dette skjedde. Hun bodde på hotell der og mistet alt . Hun kom med nøkkelkortet, håndveska og i høyhelte sko og var fullstendig nedstøvet og rystet.

Kvinnen Ruud møtte hadde fått beskjed om at det kunne være et jordskjelv og ble evakuert og løp ut sammen med de andre.

– Hun så tårnet rase sammen på nært hold.

– Kontrastenes dag

Ruud la spesielt merke til en endring i byen som han aldri hadde opplevd tidligere.

– Det var på en måte kontrastenes dag. New York, Manhattan «byen som aldri sover», full av liv og plutselig stopper byen opp. Etter denne handlingen senket det seg en stillhet over byen. Ikke en bil, ingen lyder, bortsett fra lyden av mennesker som gråt eller sang salmer.

– Var som å oppleve det samme på nytt

Ruud og familien flyttet tilbake til Norge i 2003 og har nå bodd her i åtte år. Han forklarer at det som skjedde i Norge 22. juli var nesten som å oppleve det samme på nytt.

– Man får plutselig oppleve en tragedie på nært hold. Det å forstå omfanget av Utøya blir helt uvirkelig og nesten en enda verre opplevelse enn det jeg opplevde i Manhattan. Samtidig lå minnene fra ti år tilbake på lur og forsterket opplevelsen vår, forteller han.