Normal

Slik levde skikongen Thorleif Haug

LIER (NRK): Til våren kan du se hvor skikongen Thorleif Haug bodde nesten hele sitt 40-årige liv. Hjemmet hans har blitt museum.

Thorleif Haugs hjem
Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Her kan du se vinduene vi har restaurert. Det er satt inn håndblåste glass fra 1800-tallet i alle vinduene, sier Knut Olaf Kals som er leder i foreningen Skikongens venner.

Det er en tydelig stolt leder som viser fram Thorleif Haugs hjem. For etter omfattende restaurering, er hjemmet blitt til et museum. I løpet av våren åpner det for folk som vil se hvordan skikongen bodde store deler av livet.

– Det er ganske kummerlig, men det var jo slik de hadde det før, sier Kals.

Enorm dugnadsinnsats

Knut Olaf Kals

Leder i foreningen Skikongens venner, Knut Olaf Kals, poserer utenfor den nymalte døra, som har fått tilbake sin originale farge.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

To tusen timer har Skikongens venner brukt på restaureringsarbeidet. Tre små rom har fått nye vinduer, huset har nytt tak, ny pipe og ny maling etter datidens maleskikker.

Nå gjenstår det å henge opp bilder og få premiesamlinger inn i montere.

– På denne døra var det tretten lag med maling, så vi har pusset den ned og tok en fargeprøve av den første fargen. Den var bladgrønn, sier Kals.

Gikk fire mil før og etter femmila

Det lille tømmerhuset ligger i Vivelstaddalen i Lier, ved inngangen til Finnemarka. Når du vokser opp så tett på naturen, er det kanskje ikke så rart at du blir god til å gå på ski.

Opp til huset var det bratte bakker som egna seg for utforkjøring og styrketrening, hvis du hang ei granbusk bakpå ryggen. Med denne treninga vant Thorleif Haug femmila i Holmenkollen seks ganger, noe ingen andre har gjort etter ham.

– Når han skulle gå femmila, så varmet han opp ved å gå fra Årkvisla og inn til Holmenkollen. Han gikk konkurransen og vant, før han tok på seg ryggsekken og gikk hjem igjen. Det er helt fantastisk, sier Kals.

For de som lurer, så var det cirka fire mil fra hjemmet til Thorleif Haug inn til Holmenkollen.