NRK Meny
Normal

Terrorfrykt endrer ikke nordmenns ferieplaner

DRAMMEN (NRK): – Folk snakker ikke om terror i det hele tatt, sier daglig leder Kjersti Bogstad ved Bennet Ferie i Drammen.

Syden

REISER FORTSATT: Nordmenn reiser mye til tross for terrorhandlinger ute i verden. vi endrer reisemønster når vi skal på ferie til sydligere strøk.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi har faktisk ikke hatt en eneste telefon fra engstelige kunder, sier Kjersti Bogstad ved Bennet Ferie i Drammen.

Hun var forberedt på avbestillinger etter de siste dagenes terrorhandlinger i Brussel og Lahore, men:

Kjersti Bogstad ved Bennet Ferie

Kjersti Bogstad forteller at de merker at reisemålene til nordmenn endrer seg.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Folk snakker ikke om terror i det hele tatt. Det kryper nærmer og nærmere oss, men jeg tror det sitter langt inne å gjøre en større avbestilling, sier hun.

Ferieønsket større

Reisebyråer NRK har snakket med forteller at de har fått inn mange nybookinger de siste dagene.

– Ønsket om å reise på ferie, eller ønsket om å finne på noe, er nok så stort at det overskygger, forklarer Bogstad.

Bennet Ferie i Drammen

Ved reisebyrået Bennet Ferie i Drammen er de travelt opptatt med å ta imot bestillinger.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Reisemålene endrer seg

Selv om terrorfrykten ikke ser ut til å endre antall reiser, sier Bogstad at hun de siste dagene har merket at reisemålene er i ferd med å endre seg.

– Det vi merker er at folk tenker mer på den vestlige delen av Middelhavet. De tenker at det er mer trygt der, sier Bogstad.

Folk tenker også alternativt.

– Vi hadde en telefon fra en kunde i sted som faktisk hadde vurdert Bodensjøen i Sør-Tyskland som et alternativt reisemål for en «sydentur». Det har vi ikke vært borti før, sier Bogstad.

Reiser fortsatt til Paris

– Antall reisende til Paris gikk ned en kort periode etter terrorangrepene, men trafikken tok seg raskt opp igjen, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.

Han forventer å se det samme mønsteret for reiser til Brussel etter terrorangrepet.

– Jeg forventer en viss nedgang, men også at det vil bli en oppgang igjen. Det blir interessant å se hvor lang tid det vil ta.

Ifølge Johansen har interessen for å reise til den østlige regionen av Middelhavet avtatt noe, mens det har vært en økning i reisende til Spania og Las Palmas. Bransjen rapporterer at det er nedgang i reiser til Tyrkia.

– Jeg tror folk tar terror på alvor, men vi gir oss ikke med å reise, sier han.

Like mange storbyreiser

Ifølge Statistisk sentralbyrå ligger antall storbyreiser til utlandet stabilt sammenlignet med året før. Det var 610 000 storbyreiser til utlandet i fjerde kvartal både i 2014 og 2015.

Samtidig har reisemønsteret endret seg noe. Vi gjennomførte 4,1 millioner reiser i fjerde kvartal 2015, noe som er 16 prosent færre reiser enn samme kvartal året før. Dette gjelder både innenlands- og utenlandsreiser.