NRK Meny
Normal

Taxiansatte i Drammen skuffet over politiet

Tidligere ansatte med sentrale jobber i Drammen Taxi er ikke innkalt som vitner etter taxibråket tidligere i høst. Nå er politietterforskningen ferdig, og flere reagerer med undring og skuffelse.

Pål Stenstad, tidligere trafikkleder i Drammen Taxi

Pål Stenstad, tidligere trafikkleder i Drammen Taxi, synes det er rart han ikke er innkalt som vitne.

Foto: Vegard Flatebø / NRK

Taxiselskapet risikerer straff for grovt brudd på arbeidsmiljøloven etter en anmeldelse fra Arbeidstilsynet som dreier seg om forhold i selskapet fram til i sommer.

Pål Stenstad var trafikkleder i perioden mange ble sykemeldt på grunn av interne konflikter og uro, men har ikke hørt noe fra politiets etterforskere. Han hadde regnet med at han ville bli innkalt som vitne

– Jeg synes jo det er litt rart. Jeg var trafikkleder og hadde ansvaret for alle taxisjåførene, og i tillegg satt jeg i kollegastøttegruppa.

– Hva kunne du bidratt med av opplysninger?

– Jeg vil jo anta at jeg sitter på informasjon som kan bekrefte eller avkrefte flere ting. Hvis politiet har vurdert det annerledes, så er vel de så profesjonelle at de kan løse sånne saker uten å ha meg til avhør, sier han.

Anmelder Drammen Taxi.

SE VIDEO: Drammen Taxi anmeldes

– Burde avhørt flere

Anja-Terese Barkås var tillitsvalgt for fagforeningen i Drammen Taxi, og hadde i tillegg personalansvar for mange av de ansatte som ble sykemeldt på grunn av konflikter og uro i vår og sommer. Hun er heller ikke innkalt som vitne.

– Jeg er skuffet over at jeg ikke er innkalt til avhør som vitne. Arbeidstilsynet forberedte meg på at blant annet jeg kom til å bli innkalt, men nå skjønner jeg jo at jeg ikke blir det.

NRK.no vet at tidligere daglig leder Glenn Hole, som ble drapstruet og sluttet på dagen i sommer, har vært avhørt som vitne. Tidligere styreleder advokat George Fulford, som trakk seg etter uenigheter med nestleder Asif Khalil, har også blitt avhørt som vitne.

– Jeg synes det er rart at politiet kan trekke konklusjoner uten å ha snakket med flere sentrale enn det de har gjort, sier Barkås.

Skal vurdere om flere bør avhøres

Anja-Terese Barkås, tidligere ansatt i Drammen Taxi

Anja-Terese Barkås hadde personalansvaret for mange av de ansatte i Drammen Taxi.

Foto: Jonas Rydén / NRk
Politiadvokat Jarle Vist

Politiadvokat Jarle Vist åpner for at flere tidligere ansatte kan bli innkalt til avhør som vitner.

Foto: NRK

Politiadvokat Jarle Vist har nå fått saken fra etterforskerne, og det er hans jobb å vurdere om flere burde vært innkalt som vitner.

– Vi har gjort en vurdering ut ifra den anmeldelsen som kom, om hvem det har vært aktuelt å avhøre og tatt avhør av disse. Så skal jeg ta en ny vurdering på om det er nok.

– Så det kan bli aktuelt å snakke med flere tidligere ansatte etter at du nå har vurdert avhørene og etterforskningsmaterialet?

– Ja, det kan jeg ikke utelukke.

Flere tidligere ansatte og andre med tilknytning til Drammen Taxi har overfor NRK.no kritisert politiet for å ta lett på anmeldelsen fra Arbeidstilsynet. Dette tilbakeviser politiadvokaten.

– Vi fikk denne saken i ferietiden, men har behandlet den som alle andre saker.

– Liten erfaring med slike saker

Erfaring med denne typen saker er det lite av hos drammenspolitiet.

– Vi har vel ikke hatt så mange av akkurat denne type anmeldelser, sier Vist.

Om han derfor vil innkalle flere vitner gjenstår å se. Arbeidstilsynet krever at enkeltpersoner og/eller selskapet får straff. Vist har tidligere sagt at en bot til selskapet er mest vanlig i slike type saker.

– Nå har ikke jeg gått igjennom etterforskningsmaterialet ennå, og når jeg gjør det, vil jeg også gjøre det med henblikk på hva slags straffereaksjon som eventuelt skal gis.

Tidligere ansatt Anja-Terese Barkås vil ikke spekulere i hva konklusjonen blir.

– Vi må vente og se hva resultatet blir, men jeg håper de har den informasjonen de trenger for å komme fram til en konklusjon.