NRK Meny
Normal

Taus om kjøpere og eventuelle bakmenn

EIKER, MODUM OG SIGDAL TINGRETT (NRK): Cannabisplantene skulle gi dem millioninntekter, men så ble de avslørt. Den første av de fem tiltalte la alle korta på bordet da rettssaken startet i dag.

Cannabisplanter

Innrømmer å ha plantet 1775 Cannabisplanter.

Foto: Politiet

Til sammen er fem menn tiltalt for omfattende cannabisproduksjon. En 55-åring fra Øvre Eiker og fire menn i alderen 33–41 år, alle med vietnamesisk bakgrunn. De fem er blant annet tiltalt etter straffelovens paragraf 60a, den såkalte «mafiaparagrafen» som brukes i tilknytning til organisert kriminalitet.

To brødre er blant de tiltalte. Den ene av dem er 39-åringen som forklarte seg i dag. Han innrømmer å ha vært med på å starte produksjon i en gammel fabrikk i Hvittingfoss, men nekter straffskyld for omsetning. Den 36 år gamle broren nekter enhver befatning med saken.

Ville ikke oppgi kjøpere

39-åringen er tidligere dømt for dyrking av cannabis og har sonet dommen. I retten forteller han detaljert hvordan han og hans 41 år gamle kamerat, som også er tiltalt, startet hele produksjonen.

Rettsal

Rettssalen i Eiker, Modum og Sigdal tingrett hvor de tiltalte skal forklare seg om storproduksjon av cannabisplanter.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

På spørsmål om hvor mye de regnet med å tjene svarte han at de trolig kunne få opp mot 41.000 kroner per kilo.

– Men hittil har det bare vært utgifter, svarte den tiltalte.

39-åringen anslo å ha brukt mellom 300-400.000 kroner på utstyr, blant annet til lys i plantasjen. På spørsmål om hvor pengene kom fra, svarte den tiltalte at det var penger han blant annet hadde vunnet på diverse spill.

Det er store penger å tjene for kriminelle som er involvert i narkotikahandel. I retten ville ikke 39-åringen si hvem som var eventuelle kjøpere og oppdragsgivere.

– Vi kom jo aldri så langt. Vi ble jo avslørt, sa han i retten.

– Føler seg ført bak lyset

55-åringen eier fabrikklokalene i Hvittingfoss der cannabisproduksjonen foregikk. Men nekter straffskyld etter tiltalen sier hans forsvarer advokat Jan Christian Kvanvik.

– Alt jeg kan si er at min klient ikke erkjenner straffskyld. Min klient føler seg ført bak lyset og ser frem til å komme med sin versjon av historien, forklarer Kvanvik.

Jan Christian Kvanvik

55-åringens forsvarer, Jan Christian Kvanvik

Foto: Kate Barth Nilsen / NRK

Han har vært klar over at det skulle være en virksomhet i lokalene, men ikke hva slags.

39-åringen hadde en annen versjon i retten, han hevder 55-åringen visste om hva som foregikk og selv foreslo å bruke den gamle fabrikken i Hvittingfoss.

Etter at produksjonen i de opprinnelige lokalene på Darbu i Øvre Eiker, også eid av 55-åringen, ikke gav den avkastningen de hadde håpet på.

Omfattende sak

Ifølge tiltalen er alle tiltalt for å ha solgt minst 10 kilo marihuana for 55.000 kroner per kilo som skal ha kommet fra produksjonen i Øvre Eiker. På dette punktet nekter 39-åringen straffskyld.

Aktor, Ingrid Vormeland Salte, sier det er viktig for påtalemyndigheten å vise hvor omfattende og organisert dette har vært.

Ingrid Vormeland Salte

Statsadvokat, Ingrid Vormeland Salte vil ikke forskuttere hva slags straff hun kommer til å be om.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

– Det er særlig produksjonen i Hvittingfoss det å viktig å belyse, for det er åpenbart den som har hatt størst suksess. Det er svært viktig med tanke på straffeutmålingen, legger hun til.

Selv om produksjonen ble avslørt før de store pengene begynte å strømme inn, hadde den gitt flere titalls millioner kroner i årlig gevinst. Nærmere 2000 planter ble beslaglagt da politiet aksjonerte.

Strafferammen er på seks års fengsel. Det er satt av sju dager til saken i Eiker, Modum og Sigdal tingrett.