Tatt etter 20 år med ulovlig sølvjakt

Politiet har pågrepet en mann som ulovlig har hentet ut mineraler fra sølvgruvene i Kongsberg i over 20 år. Mannen har blant annet brukt dynamitt for å utvinne sølv fra de fredede gruvene.

Sølvtyv tatt

Bergverksmuseet og politiet har samarbeidet for å ta sølvtyven.

Foto: Christian Berg/Bergverksmuseet

- Jeg er sjokkert og veldig overrasket. Ikke i min villeste fantasi kunne jeg tenkt meg omfanget av dette, sier direktør ved Norsk Bergverksmuseum i Kongsberg, Alfhild Skaardal, til NRK.no.

Hun fikk bekymringsmeldinger om at det foregikk ulovlig aktivitet i gruvene og innledet et samarbeid med politiet.

– Vi hadde flere møter med politiet og la opp en strategi, sier Skaardal.

Tatt på fersk gjerning

Det er Laagendalsposten som først forteller den utrolige historien om den 46 år gamle mannen fra Drammen som i flere år har drevet sin private gruvedrift.

Han ble tatt på fersk gjerning mens han var på vei opp fra gruvene. Da hadde ledelsen ved museet fått flere meldinger om mistenkelig aktivitet ved gruvene, men ingen hadde trodd at omfanget var så stort.

Hør radiosaken her:

- Vi snakker om en forholdsvis stor geskjeft. Mannen har blant annet brukt dynamitt for å utvinne sølv og andre mineraler fra de fredede gruvene, sier krimsjef Morten Ole Pedersen hos politiet.

Har drevet med dette i 20 år

Politiet la seg på lur utenfor en sjaktåpning tidligere denne måneden og opp kom mannen som var iført klatreutstyr og redskaper for bergverksdrift.

Mannen ble pågrepet og er senere blitt varetektfengslet mistenkt for brudd på blant annet kulturminneloven. Han er ikke kjent av politiet fra før.

Men det er trolig ikke første gangen mannen er på besøk i gruvene. I følge lokalavisa har mannen tilstått å ha drevet med denne virksomheten både før den midlertidige fredningen i 1992 og etter det endelige fredningsvedtaket som kom i 2003.

(Saken fortsetter under bildet)

Alfhild Skaardal

Direktør ved Norsk Bergverksmuseum i Kongsberg, Alfhild Skaardal.

Foto: Tania Ripoll / NRK

Direktøren ved Norsk Bergverksmuseum, Alfhild Skaardal, sier til NRK.no at folk i området har merket små rystelser i bakken, trolig fordi mannen har brukt dynamitt under arbeider med å hente ut mineraler.

– Overrasket over omfanget

Grovt tyveri har en strafferamme på seks år, mens brudd på kulturminneloven kan straffes med opptil to år i fengsel.

– Jeg må nok si at jeg ble veldig overrasket, og kanskje litt sjokkert over omfanget av beslaget, sier Skaardal.

– Det kan også ligge an til at noe av det han har utvinnet som ikke er beslaglagt, er omsatt ulovlig, men dette vil etterforskningen vise, sier Skaardal.

Fylte en hel varebil

Politiet kan i dag ikke si noe om hvor store verdier mannen har fått med seg ut av gruvene, men det beslaglagte materialet fylte opp en varebil etter at politiet ransaket boligen hans.

– Vi må ha sakkyndige til å anslå verdien nøyaktig, sier krimsjef Morten Ole Pedersen til Laagendalsposten.

Han opplyser at politiet har funnet en 13 centimeter lang stuff med rent Kongsbergsølv avertert på nettet med en utropspris på 22.000 dollar.

- I verdier snakker vi om betydelige beløp i denne saken, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Stjal fra sølvgruver

Her har 46-åringen drevet sin egen bergdrift.

Foto: Christian Berg/Bergverksmuseet

– Virksomheten har krevet kunnskaper om både fjellklatring og mineraler, forteller Pedersen.

Direktør Alfhild Skaardal sier at noe aktivitet i gruvene er lovlig, men at det er forbudt å ta ut sølv:

– Dersom man ønsker å klatre kan man søke om det, men det er ikke lov å grave etter mineraler. Dette er et fredet område, understreker Skaardal.