Hopp til innhold

Tar med familien og drar fra Tokyo

Frode Pleym forbereder seg nå på å forlate Tokyo sammen med sin familie. - Japanske myndigheter har ikke kontroll, sier han.

Frode Pleym med kona Katsura og sønnen Nils

Frode Pleym, kona Katsura og sønnen Nils må reise fra Tokyo.

Foto: PRIVAT

Frode Pleym fra Vestfossen har de siste årene bodd i Tokyo, hvor han jobber som seniorrådgiver for Greenpeace.

Siste nytt om katastrofen i Japan

Han forteller at stemningen nå er svært spesiell. – Folk i nord har panikk, og det begynner å nærme seg noe lignende her i Tokyo-regionen hvor jeg bor.

l kveld drar han til Osaka lenger sør i Japan, sammen med sin ett år gamle sønn, sin kone og flere japanske Greenpeace-ansatte.

– Kritisk fase nå

– Min kone er herfra, og er vant til å forholde seg til jordskjelv. Det helt nye og alvorlige her er selvsagt faren for full kjernefysisk nedsmelting og en eksplosjon i reaktoren.

Hvor stor er faren for at det skal skje?

– Det vi vet, er at japanske myndigheter på ingen måte har kontroll, spesielt når det gjelder reaktor 2,siden det siste, beskyttende skallet rundt reaktoren har krakelert. Det er også problemer med andre reaktorer. Likevel, dess flere dager og timer som går, dess mindre blir sjansene for at noe skjer, i og med at temperaturen går ned. Så den kritiske fasen er her og nå, sier Pleym til NRK.no.

– Om vi klarer oss de neste timene og dagene uten noen større nedsmelting og en eksplosjon i reaktorkjernen, så går det forhåpentligvis rimelig bra.

Sikrer boligen med tape

Pleym og kona Katsura sikrer nå boligen før de i kveld blir evakuert til Osaka sammen med ett år gamle Nils. Alt av verdi settes inn i huset, og dører, vinduer og ventilasjonskanaler tettes med tape.

– Er du redd for at dere ikke kommer tilbake?

– Jeg er sikker på at vi kommer tilbake igjen. Spørsmålet er bare om det blir om noen dager, eller om det vil gå uker.

– Vurderer dere å forlate landet?

– Ikke foreløpig, i og med at vi har denne muligheten til å forflytte oss flere hundre kilometer lenger sør. Det er mer enn sikkert nok i dagens situasjon. Om det blir en nedsmelting og en eksplosjon, og vi får en situasjon som ligner den ved Tsjernobyl, da må vi vurdere det på nytt ganske umiddelbart, sier Pleym.

– Er du redd for å bli utsatt for stråling?

– Jeg vil ikke si det. Om jeg blir redd, så vet jeg at da er jeg ikke i stand til å ta rasjonelle avgjørelser. Men jeg er helt klart bekymret for hva de neste dagene vil bringe. Det er nettopp derfor vi forsøker å være føre var, og reise sørover før 30-40 millioner mennesker i stor-Tokyo forsøker å gjøre det samme.

– Er folk rundt deg redde?

– Absolutt.

- Veldig kjipt å få rett

Pleym sier han ikke er overrasket over utviklingen i dramaet i Japan.

– Da jordskjelvet skjedde fredag, tenkte jeg umiddelbart at problemer med reaktorene ikke var noen umulighet. Det ble forsterket av problemene som oppsto på lørdag. Det er veldig kjipt å få rett, sier Pleym.

Seniorrådgiveren forteller at folk flest i Tokyo venter på beskjed fra myndighetene om hva de skal gjøre.

- Når den offisielle informasjonen kommer, så kommer alle - samtidig - til å forsøke å komme seg ut. Det finnes ikke noen som helst mulighet til å få til det på en forsvarlig måte. Det beste er at folk som kan reise, gjør det stille og rolig nå, slik at belastning på veier og transportsystemer blir mindre, om det - måtte Gud forby - blir en eskalering i kjernekraftverkene.

Må reise fra bestemor (102)

Sammen med kona, sønnen og konas familie reiser Frode Pleym med tog til Osaka i kveld. Konas 102 år gamle bestemor er ikke i stand til å legge ut på en slik reise, og må bli igjen i Tokyo.

– En slektning kommer til å bli igjen hos henne. Vi sørger for alle luftinntak til huset sikres etter alle kunstens regler. Det føles veldig rart å reise fra henne, sier Pleym.