Hopp til innhold

Tar imot fem enslige og mindreårige flyktninger

HØNEFOSS (NRK): Folkehøgskolene i Norge har sagt ja til å huse totalt 280 flyktninger i år. Men få har klart å kaste seg så fort rundt som Ringerike folkehøgskole.

Ringerike Folkehøgskole

5. februar åpner Ringerike Folkehøgskole dørene for fem flyktninger og fra høsten øker de til ti.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Her har vi ikke hatt elever boende før. Dette er den gamle rektorboligen, forklarer rektor ved Ringerike folkehøgskole, Morten Eikenes.

Rektor Ringerike Folkehøgskole, Morten Eikenes

Morten Eikenes sier de hele tiden har hatt et sterkt ønske om å kunne bidra.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Han viser oss rundt i en kjellerleilighet på skolen. Folkehøgskolene i Norge har sagt ja til å huse 280 flyktninger i år. Men ingen har vært så raske som Ringerike folkehøgskole. Allerede 5. februar åpner de dørene for fem flyktninger.

– Det som sies er at det størst sjans for at det er Eritrea eller Afghanistan som er opprinnelseslandet. Så vil det sikkert være syrere etter hvert. Men de som har sittet lengst på mottak har jeg forstått kommer fra de to førstnevnte landene., sier Eikenes.

– Føler vi bidrar

Det forventes at det vil komme over 4.000 enslige, mindreårige flyktninger til Norge i år. Og folkehøgskolene har i en dugnad sagt ja til å ta imot i aldersgruppa 16–18 år. I Buskerud har både Idrettsskolen Numedal folkehøgskole og Hallingdal folkehøgskole sagt seg positive til å ta imot flyktninger.

– Vi føler at vi virkelig bidrar. Det er noe vi har hatt et stort ønske om å gjøre fra tidlig i høst, når vi så hvordan situasjonen utviklet seg. Så tenkte vi på hvordan vi på best måte kan bidra, og da tenker jeg at det er å faktisk ta imot noen her i det miljøet vi har på skolen, sier Eikenes.

Rektorbolig ved Ringerike Folkehøgskole

I en kjellerleilighet i den gamle rektorboligen ved skolen, jobber man nå i ekspressfart med å pusse opp og gjøre klart.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Jobber med å finne bolig til alle

– Barna skal bosettes i Ringerike, men Folkehøgskolen kan bosette de og gi de skoletilbud i sine åpningstider. Det er vi veldig glade for, sier kommunalsjef for barn og unge i Ringerike, Marianne Mortensen.

Det er første gang at kommunen skal bosette enslige mindreårige flyktninger. De 25 er alle under 18 år og har fått opphold i Norge. Kommunen jobber med å finne bolig til alle, og understreker derfor at samarbeidet med folkehøgskolen er svært kjærkomment.

Natasja Askim

Natasja Askim tror de kan tilby en helt unik sjanse for integrering.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Elevene ved skolen mener et år på folkehøgskole må være en av de beste måtene å bli integrert på.

– Vi har veldig gode muligheter til det. Når det er mange ungdommer på samme alder sammen, det er hele tiden oppfølging og noen som følger med. Det er alltid noe å gjøre og ingen som sitter alene. Jeg tror det er helt unikt for dem som kommer hit egentlig. Å få en pangstart og virkelig få integrert seg, sier nestleder i elevrådet ved Ringerike folkehøgskole, Natasja Askim.