NRK Meny
Normal

Tar ikke gjenvalg

Ordføreren i Kongsberg vil ha mer fritid. Han står ikke øverst på Arbeiderpartiets liste i Kongsberg ved kommunevalget i 2015.

Arbeiderpartiets Vidar Lande får fire nye år med ordførerkjedet

Vidar Lande gir seg som ordfører i Kongsberg etter endt periode.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Jeg er inne i den tredje perioden som ordfører, og alt har sin tid. Det å være ordfører er en livsstil. Du bruker 24 timer i døgnet på vervet, sier Vidar Lande til NRK.no.

Kongsbergordføreren fra Arbeiderpartiet har gitt beskjed om at han ikke ønsker å være partiets ordførerkandidat i perioden 2015 til 2019, skriver Laagendalsposten.

De siste årene har det stormet i lokalpolitikken i Kongsberg kommune. Saken om kunnskaps- og kulturpark splittet partier i to, og ordføreren måtte tåle kraftig motbør i debatten. Nå innrømmer han at han er sliten.

Skal ikke hvile

– Til tider har jeg vært sliten. Men samtidig er jeg en veldig engasjert person som liker å jobbe for samfunns- og byutvikling. Jeg skal ikke hvile det neste halvannet året, sier han.

Etter 25 år som ansatt i Kongsberg Gruppen sa Vidar Lande opp i 2003. De siste sju årene der var han tillitsvalgt på heltid. Så fikk han jobb i Fellesforbundet, en jobb han kun hadde i et par måneder før han ble valgt til ordfører.

– Jeg har heldigvis en jobb å gå tilbake til der.

Stolt ordfører

Etter snart tre fullførte perioder ser han tilbake på en politisk karriere han selv er stolt av. Han trekker spesielt frem tre saker han har jobbet mye med.

– Ny E134 gjennom Kongsberg som er ferdig til høsten, ny teknologipark og kunnskaps- og kulturparken som bygges nå.

De ti årene Lande har hatt nøkkel til ordførerkontoret har det blitt mange avisoppslag. Oppslag han har klippet ut og samlet på.

Samler på avisutklipp

– Det er nesten litt pinlig å si, men jeg har faktisk en haug av bæreposer med avisutklipp på loftet. Jeg har ikke hatt tid til å systematisere det, men kanskje jeg får det etter hvert.

Han ønsker ikke å spekulere i hvem som skal overta som partiets ordførerkandidat fra 2015.

– Det er en jobb for paritet og for nominasjonskomiteen, men vi har mange gode kandidater, sier han.