NRK Meny
Normal

Taper millioner av kroner

Mange melder ikke fra til Folkeregisteret dersom de flytter, og fortsetter derfor å betale skatt til den kommunen de kom fra. Ordføreren i Flå sier kommuner over hele landet mister millioner av kroner på dette. Han mener Folkeregisteret ikke gjør jobben sin.

Krøderfjorden
Foto: Hilde Roland / ut.no

– En innbygger i Flå er i gjennomsnitt verdt 70 000 i skatt og rammetilskudd for kommunen. La oss si at vi har rundt tretti uregistrerte innbyggere. Da betyr det at vi går glipp av vel to millioner kroner, sier ordfører Tor Egil Buøen.

Ordfører Tor Egil Buøen

Ordfører Tor Egil Buøen sier det er et stort problem for Flå kommune med uregistrerte innbyggere.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Buøen forteller at det i fjor flyttet inn folk i 34 nye leiligheter og seks-syv nye bolighus i Flå.

– Men folketallet forble uendret på papiret, og da ringer det jo en liten bjelle, sier Buøen.

– Like ille i resten av landet

Han mener dette er et stort problem for en liten kommune som Flå, og enda verre for de store kommunene.

– Hvis man regner med en person per husstand i de nye byggene i Flå tilsvarer det 3-4 prosent uregistrerte innbyggere i kommunen, sier Buøen.

Man kan jo lure på hva som er prioriterte oppgaver for Folkeregisteret, hvis det ikke er å å registrere hvor folk bor?

Tor Egil Buøen, ordfører Flå kommune

– Hvis du da tenker at det er like ille i resten av landet, noe det antakeligvis er, vil 3-4 prosent uregistrerte innbyggere i en større kommune som Drammen utgjøre enda flere tapte millioner kroner, sier ordføreren.

Les også: Gigantutbygging i Flå

– Den enkelte skattebetaler tenker kanskje ikke over det. De betaler jo skatt, men til en annen kommune, og blir derfor gratispassasjerer i Flå. Det er ikke svart arbeid i den forstand, men det at folk ikke er registrert der de bor, mener jeg er et stort problem, avslutter Tor Egil Buøen.

– Hva gjør Folkeregisteret?

Buøen mener det er Folkeregisteret som ikke gjør jobben sin godt nok.

Folkeregisteret i Flå ligger i dag under Skatt sør. De innrømmer at de ikke kan kontrollere hvor folk bor til enhver tid.

– Det kan vi normalt ikke kontrollere, fordi vi reiser ikke rundt til hvert hus og sjekker om folk bor der, sier seksjonssjef i Skatt Sør, Håkon Weierholt til NRK.

Skatt sør opererer kun med flyttemeldinger på nett.

– Vi kontrollerer og registrerer meldingene vi får inn. Også får vi tips inn fra huseiere og kommuner som sier at her bor det folk, eller her bor det ikke folk lenger, kan dere gjøre noe med det?

Ordføreren i Flå, Tor Egil Buøen, sitter fortsatt igjen med inntrykket av at Folkeregisteret ikke gjør jobben sin godt nok når de ikke oppdaterer folk som flytter.

– Man kan jo lure på hva som er prioriterte oppgaver for Folkeregisteret, hvis det ikke er å registrere hvor folk bor?

– Stort problem for Flå

Tidligere hadde Folkeregisteret kontor kommunevis, men de er nå delt inn i ulike regioner.

– Jeg mener vi har sentralisert Folkeregisteret. Det er sikkert fint for dem som jobber der, og det er sikkert et stort fagmiljø som er trivelig på alle måter, men funksjonen med tanke på å følge med på hvor folk bor hen i landet, er borte, sier ordføreren.

Det er jo en del penger som går tapt for en liten kommune. Mange blir nok gratispassasjerer uten å tenke over det selv.