Hopp til innhold

De første syriske flyktningene til Røyken

Etter lang tid på flukt kommer ti syriske kvoteflyktninger til Røyken torsdag. En familie på åtte er blant de første syriske flyktningene som bosettes i Norge.

Thale Løchstøer

Flyktningkonsulent Thale Løchstøer i Røyken gjør det hun kan for at familien skal få det godt i sitt nye hjem.

Foto: Merethe Åsegård / NRK

– Her tenkte vi å høre om gutten på 14 år kan være, for brødrene hans, som er over 18, får denne delen av huset, sier flyktningkonsulent i Røyken kommune, Thale Løchstøer.

Hun viser oss rundt i et hus som har stått ubebodd. Nå er det full aktivitet, for en familie på åtte fra Syria er på vei til Røyken. Mor, far og seks barn har vært på flukt i lang tid, og fra en flyktningleir i Libanon er neste stoppested Røyken.

Blant de første som bosettes

Hus for flyktninger

I dette huset skal familien på åtte bo.

Foto: Merethe Åsegård / NRK

Kommunen er av de første som tar imot kvoteflyktninger fra Syria.

I forbindelse med stortingsforliket ba barne-, likestillings- og integreringsminister Solveig Horne (Frp) norske kommuner melde fra om hvor mange ekstra flyktninger de kan ta imot. Stortingspartiene ble enige om at Norge skal ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria over tre år.

I Røyken har de vedtatt at de kan ta imot 13 i år og 13 neste år. Familien på åtte er de første som kommer, sammen med et ungt par som skal bo i en leilighet.

Vet lite om familien

I huset legger kommunens folk på sengetøy. Gardiner henges opp, og gulvene vaskes. I et hjørne ligger en kosebamse, en pandabjørn, og venter på ei lita jente på tre år.

– Vi vet veldig lite om dem, fordi det er dårlig med dokumentasjon på familien. Det eneste jeg vet om bakgrunnen deres er at de har drevet med landbruk, sier Løchstøer.

Torsdag er familien på åtte på plass i sitt nye hjem. Flyktningtjenesten kommer til å følge opp den syriske familien tett.

– Vi skal følge dem opp i hjemmet, vi skal drive med boveiledning, kjøre dem rundt og vise dem kommunen vår. Vi skal hjelpe dem med å handle, sende flyttemeldinger og søke om bostøtte. Og hvis naboer klager på noe, må vi følge opp klagene, sier Løchstøer.

– Spiser ikke brunost

Shevin Mohammed

Shevin Mohammed kom selv fra Syria for sju år siden. I dag jobber hun i Røyken kommune.

Foto: Merethe Åsegård / NRK

Med seg har hun Magdalena Silva Myrvang og Shevin Mohammed. Myrvang er også flyktningekonsulent. Mohammed kom til Norge fra Syria for syv år siden. Hun har jobbet hardt for å lære seg norsk, og i dag er hun miljøarbeider i kommunen.

Sammen jobber de to på spreng for å få huset klart, og de gleder seg til familien kommer. Kjøleskapet skal fylles opp, men ikke med hva som helst.

– Vi skal fylle opp med syrisk mat. Brunost kommer de ikke til å spise, ler Mohammed.