NRK Meny
Normal

Sykkelritt og konfirmasjon på samme dag

Sykkelrittet Tour of Norway skaper en del hodebry i Hole. Rittet går nemlig forbi Hole kirke samtidig som det er konfirmasjon der.

Hole kirke

Konfirmantenes foreldre er redd det vil bli kaos utenfor Hole kirke når sykkelrittet Tour of Norway skal gå forbi samtidig som det er konfirmasjon der.

Foto: Stein Helge Hammersbøen / Hole kirkelige fellesråd

Det er knappe to uker til det tradisjonsrike sykkelrittet er i gang. Mye av den fem dager lange sykkelkonkurransen går gjennom Buskerud, og på siste innspurtsdag, søndag 24. mai, skal alle syklistene forbi Hole kirke.

Vil gjerne vise frem hjembygda

Hungerholdt

Rittleder Birger Hungerholdt.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Syklistene kommer fra hele verden, og rittet vises på internasjonale kanaler. Leder for Tour of Norway, Birger Hungerholdt, tenkte at dette var en gylden anledning til å få vist frem hans vakre hjembygd.

– Jeg er jo Hole-gutt og er stolt av Hole kirke. Derfor ville jeg gjerne vise den frem for på TV-bildene fra sykkelrittet både for Norges befolkning og store deler av verdens befolkning, sier Hungerholdt.

– Vi visste at det var konfirmasjon der klokka 11. Men vi hadde ikke fanget opp konfirmasjonen klokka 13. Men vi passerer kirken klokka 13:30, og jeg tror ikke at noen av dem inne i kirken vil merke noe til sykkelrittet.

Frykter bilkaos

Rune Løken har en datter som skal konfirmeres klokka 13 denne søndagen.

– Det er et feil tidspunkt å ha sykkelritt når det er konfirmasjon i kirken. Løpet burde ha vært flyttet en time. Det blir fullt med biler langs veien og på parkeringsplassen, og jeg frykter kaos, sier Løken.

Sykkelritt skapte kaos i Hønefoss

Syklister fra hele verden kommer til Norge for å delta i Tour of Norway. Dette er fra rittet i 2013.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg kan forstå at arrangøren har lyst til å vise frem Hole. Men pinsen er både en konfirmasjonshelg og en av de største kirkehøytidene i året. Men tidspunktet er feil, mener Løken.

Ingen motorsykler eller megafoner

– Dette er selvfølgelig ingen ønsket situasjon.

Det sier kirkeverge Stein Helge Hammersbøen.

– Men nå jobber vi med å finne en løsning slik at det skal bli mulig å komme seg frem for alle gjestene og bilene.

– Vi har også vært redde for støy. Men det har vi løst ved at følge-motorsyklene kjører en annen vei enn forbi kirken slik at vi slipper både motorsykler og megafoner midt i konfirmasjonsgudstjenesten, sier Hammersbøen.

Innrømmer mangelfull kommunikasjon

Arrangøren innrømmer at det har vært en svikt i kommunikasjonen mellom dem og kirken.

– Søndag er det vanligvis gudstjeneste klokka 11. Vi har trodd at slik er det denne søndagen også. Men vi har lært av dette og kommer til å kommunisere bedre neste gang, sier Birger Hungerholdt.