Hopp til innhold

Sykepleiere feilbehandler pasienter på grunn av språkforvirring

En stor andel av landets sykepleiere har norsk som andrespråk, og mange sliter med kommunikasjonen. Det fører til at pasienter blir feilbehandlet og feilmedisinert på sykehusene.

Sykepleier illustrasjon

Sykepleiere med norsk som andrespråk kan slite med å kommunisere med pasienter, leger og pårørende.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Mange av begrepene som brukes i sykepleien er vanskelige å forstå for oss som har norsk som andrespråk, sier Maerose Clausen Nielsen (29).

29-åringen flyttet fra Filippinene til Norge for fire år siden. Hun studerer nå til å bli sykepleier ved Universitetet i Sør-Øst Norge i Drammen.

Maerose Clausen Nielsen

Maerose Clausen Nielsen (29) studerer til å bli sykepleier ved Universitetet i Sør-Øst Norge i Drammen.

Foto: Privat

– Noen ganger er jeg redd for å ikke skjønne hva som blir sagt. Det er veldig viktig å kommunisere bra, for det kan påvirke pasientsikkerheten, sier Nielsen.

For tiden er hun i sykepleiepraksis hos Kirkens Bymisjon. Der lærer hun om psykisk helsearbeid, med fokus på kommunikasjon og relasjonsbygging.

– Hvis jeg lurer på noe, er det viktig at jeg avklarer med noen som har riktig kompetanse for å unngå å gjøre feil, sier Nielsen.

Maerose

Maerose (29) er nå i praksis hos Kirkens Bymisjon. Her er det mye fokus på kommunikasjon og psykisk helsearbeid.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Mener det ikke er forsvarlig

Ifølge Linda Lavik, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund i Buskerud, er en stor andel av sykepleierne i Norge opprinnelig fra andre land.

Det medfører en rekke utfordringer som kan få alvorlige konsekvenser.

Linda Lavik

Linda Lavik er fylkesleder for Norsk Sykepleierforbund i Buskerud.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Kommunikasjonssvikt er et stort problem. Vi kjenner til episoder der det har ført til at pasienter har blitt feilbehandlet eller feilmedisinert på norske sykehus, sier Lavik.

Det har lenge vært stor sykepleiermangel i Norge. Det medfører også at flere med dårlig norsk språk blir ansatt i kommunene og på sykehusene.

– Det er faktisk ikke forsvarlig. Noen steder blir disse sykepleierne nektet å besøke brukere i hjemmetjenesten alene. Det skjer fordi de ikke forstår pasientene, sier Lavik.

Tilbyr språkhjelp for sykepleierstudenter

For et år siden innførte Universitet i Sør-Øst Norge (USN) et tiltak for å gjøre noe med dette problemet.

Akademisk språkkafe er et veiledningstilbud for sykepleierstudenter med norsk som andrespråk. Målet er å gi dem språkhjelp før de går ut i arbeidslivet.

Fersk forskning på tiltaket viser at det har gitt resultater.

– Studenter som har fulgt akademisk språkkafe får bedre karakterer enn det de har hatt tidligere, sier Beate Lie Sverre, førsteamanuensis ved fakultet for helse- og sosialvitenskap (USN).

Hun tror at slik språkhjelp kan forhindre at universitetene utdanner sykepleiere som ikke kommuniserer godt nok.

Beate Sverre

Beate Lie Sverre, førsteamanuensis ved fakultet for helse- og sosialvitenskap, har forsket på språkkafeen.

Foto: Anders Martin Helle / NRK

– Veldig mange av disse studentene er veldig beskjedne, og synes det er vanskelig å si at de ikke forstår. Da nikker de i stedet, og gir andre en oppfatning av at de forstår.

Tiltaket skal nå anvendes ved alle campusene til USN. I tillegg har flere andre universiteter meldt sin interesse for konseptet, opplyser Sverre.

Vil bruke tiltaket i arbeidslivet

Lavik synes tiltaket er godt nok til at lignende kan gjøres for sykepleiere som allerede er aktive i arbeidslivet.

– Jeg håper at det er en modell som kan brukes i kommuner og på sykehus, sånn at alle kan lære seg et språk som sikrer pasientene, sier Lavik.

Maerose Clausen Nielsen har selv deltatt på akademisk språkkafe siden tilbudet ble opprettet. Nå har hun toppkarakter i alle fag, og har blitt bedre på å både snakke og skrive norsk.

– Selvtilliten til å spørre hvis jeg lurer på noe er skapt på språkkafeen. Nå håper jeg på å bli en god sykepleier som kan kommunisere effektivt, sier Nielsen.

Helsepersonell på Kirkenes sykehus

En stor andel av landets sykepleiere har for dårlig norskspråk.

Foto: Ksenia Novikova / NRK (ARKIV)