Hopp til innhold

Sykehustabber til 4,4 mill

- Noen har ikke gjort jobben sin, sier Øyvind Berg. Han er en av mange feilbehandlede pasienter ved Blefjell sykehus som nå får erstatning.

 

Kongsberg sykehus
Foto: Heiko Junge / Scanpix

 

Norsk Pasientskadeerstatning utbetalte første halvår i år 4,4 millioner kroner i erstatning når det gjelder saker fra Blefjell sykehus. Årsaken til de høye utbetalingene fra Norsk Pasientskadeerstatning er at det er en del gamle saker som kommer til utbetaling nå, sier klinikksjef Elisabeth Borhaug.

I saker som gjelder Sykehuset Buskerud ble det utbetalt nær fire millioner kroner og Ringerike sykehus 1, 6 millioner kroner i samme periode.

Fikk feil medisin

Øyvind Berg falt på svaberget på hytta og fikk revet av lårmuskelen i beinet. Han ble operert til sammen tre ganger, to ganger av en omstridt dansk kirurg som kom til Kongsberg etter å ha fått sparken ved sykehuset i Tønsberg. Det gikk betennelse i operasjonssåret, og Øyvind Berg blei sendt hjem med antibiotika for lungebetennelse!

Først da han kom på et annet sykehus ble det oppdaget at han gikk på feil antibiotika.  Men da var det for sent:

- Deler av kneet er ødelagt.  Det gjør vondt i beinet når jeg setter det ned, og jeg kan ikke lenger stå på knærne.  Disse skadene er nok varige, sier Øyvind Berg.

- Har ikke gjort jobben sin

Han er oppgitt over at ingen på sykehuset på Kongsberg tok bakteriologiske prøver av betennelsen i kneet hans: - Her er det noen som ikke har gjort jobben sin, mener han. 

For en uke siden fikk Øyvind Berg beskjed om at han får pasientskadeerstatning. Han vet foreløpig ikke hvor mye han får.

Den mest alvorlige tabben Blefjell sykehus har gjort, var da sykehuset for to år siden ga feil blod til en 83 år gammel kvinne som døde som følge av tabben. Og første halvår i år utbetaler sykehuset til sammen 4,4 millioner i erstatning for tabber som er gjort de senere årene. Det er ulike årsaker, sier klinikksjef Elisabeth Borhaug:

- Mange gamle saker

- Blant annet har vi har fått avklart mange gamle saker det siste halvåret. En var helt fra 1996.  Sykehuset arbeider nå med kvalitetsikring, og forsøker blant annet å lære av de feilene som er gjort, forteller hun.

- Hvis de skal lære av tabbene burde noen kanskje også snakket med meg, men jeg har ikke hørt noe som helst fra sykehuset, sier Øyvind Berg.