Normal

Ikke alle sveisebriller er egnet for å se solformørkelsen

Biltema har tidoblet salget av sveisebriller og sveisemasker sammenlignet med samme uke i fjor. Men ikke alle brillene og maskene er egnet til å se på solformørkelsen fredag.

Solformørkelse og sveisemaske

Det er nærmest umulig å få tak i spesialbriller som kan brukes til å se solformørkelsen. Mange kjøper derfor sveisebriller eller sveisemasker.

Foto: Arild Opheim, Stein Lihall / NRK, NTB Scanpix

– Det er en markant økning i salget, sier markedsansvarlig Geir Tore Øvrebø hos Biltema.

Flere av butikkene er i ferd med å gå tomme, og salgsøkningen skyldes trolig solformørkelsen over Norge på fredag.

På fastlandet vil månen dekke mellom 90 og 95 prosent av solskiva, mens i Longyearbyen på Svalbard blir det en total solformørkelse i tre minutter. Tidspunktene for når formørkelsen er på sitt maksimale, avhenger av hvor du befinner deg. Ifølge nettstedet Himmelkalenderen, vil solformørkelsen være høyest i tidsrommet mellom klokka 1045 og 1115.

Skal du se direkte på sola under solformørkelsen, må du beskytte øynene dine for at de ikke skal bli skadet. Men Biltema vet ikke om brillene og glassene de selger er gode nok.

– Vi har ikke så mye kunnskap om solformørkelser. Det er utenfor vårt fagområde, men våre briller går opp til tetthetsgrad 12, sier Øvrebø.

Risikerer skade på øynene

Magne Helland

– Barn er spesielt utsatt, sier dosent og optiker Magne Helland ved Institutt for optometri og synsvitenskap på Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Foto: Høgskolen i Buskerud og Vestfold

Dosent og optiker Magne Helland ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold sier det er en norsk standard for briller og glass du kan se direkte på sola med.

– Filtrene må være relativt tette. Ifølge standarden skal tettheten være 12 eller mer. Da blir mer enn 99,9 prosent av strålingen filtrert bort. Skalaen for sikre glass går fra 12 til 16, sier Helland.

Bruker du filtre som ikke er tette nok, risikerer du å få en skade på øynene.

– Det kan hende det går bra, men risikoen for å pådra seg en øyeskade blir betydelig større, sier Helland.

Han forteller at faktorer som skydekke, hvor lenge du ser på sola og hvor store pupiller du har også virker inn. Siden barn generelt sett har større pupiller er de mer utsatt.

Beskytter du ikke øynene i det hele tatt, kan du raskt få noe som kan minne om en brannskade på skarpsynet, ifølge Helland.

Opp til kundene selv

Også hos Biltema er de klar over at brillene eller glassene må være tette nok. Men den informasjonen får ikke kundene.

– Nei, vi er en selvbetjeningsbutikk, så publikum må selv vite hvilke briller som gir god nok beskyttelse, sier markedsansvarlig Geir Tore Øvrebø.