Svaksynte sliter på øyeavdelingene

DRAMMEN (NRK): Flere blinde og svaksynte opplever at sykehusene ikke er tilrettelagt godt nok for dem, ifølge Blindeforbundet. Selv på øyeavdelingene sliter mange med å finne frem.

Paul Olav Sandhei på øyeavdelingen i Drammen

DÅRLIG TILRETTELAGT: Det er verken lett å finne fram til kølappmaskinen eller tyde hva som står på lappen når man er svaksynt.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Blindeforbundet opplever å få tilbakemeldinger om at det ikke fungerer. Fordi mye har blitt teknologistyrt, blir man fort overlatt til seg selv, sier leder Karine Strand Kløvtveit i Norges Blindeforbund til NRK.

Paul Olav Sandhei er blant dem syns det er vanskelig. Med fire prosent syn og stokk forsøker han å finne ut hvor han skal på øyavdelingen på Drammen sykehus.

– Unnskyld, hvor finner jeg lappen?

Paul Olav Sandhei hos øyeavdelingen i Drammen

VANSKELIG: Paul Olav Sandhei fant fram til kølappmaskinen etter å ha fått hjelp av en fremmed dame.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Det første han må gjøre er jo å trekke seg en kølapp, men hvor kølappmaskinen står er foreløpig uvisst. Heldigvis får han hjelp av en fremmed dame.

– Ser du hva det står her også?

– Det står 106.

– 106, ja. Takk skal du ha.

Utfordrende køsystem

Men utfordringene stopper ikke der. For selv om Sandhei nå har fått en kølapp, vet han ikke når det har hans tur til å gå frem til luka. Lystavlen med tall er vanskelig å lese.

Den fremmede damen kan fortelle at køen nå er på 101.

– Jeg må prøve å følge med hvor mange som er foran meg i køen ved å høre når det piper borte ved luka og telle hvilket nummer som er neste, sier Sandhei.

Men så kommer han ut av tellinga, og før han vet ordet av det er det plutselig 107 sin tur.

Karine Strand Kløvtveit i Norges Blindeforbund

PROBLEMATISK: Karine Strand Kløvtveit i Norges Blindeforbund forteller at flere av deres brukere møter samme problem som Paul Olav Sandhei.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Jeg hørte de ropte opp 105, men jeg hørte ikke 106.

Paul Olav forteller at han opplever dette hver gang han er på sykehuset, og han synes det er nedverdigende.

Gammelt sykehus

Konstituert avdelingssjef på øyeavdelingen, Hilde Arnesen, tror mye av årsaken til at de svaksynte får et utfordrende besøk på øyeavdelinga skyldes av sykehuset begynner å bli gammelt.

– Jeg ser at vi har et forbedringspotensial. Kanskje er vi ikke flinke nok til å ta med oss brukerne i disse prosessene, sier hun.

– Håpløst

Men brukerne vet råd. Enkle grep kan gjøre pasientens hverdag bedre, mener Paul Olav Sandhei.

– Når det kommer en person med hvit stokk i hånda burde de bak luka skjønne at den personen ser veldig dårlig. Da er det håpløst med kølappsystemet. Det var bedre før da vi kunne gå bort til luka, så fortalte de der hvor du skulle gå.

Konstituert avdelingssjef på øyeavdelingen i Drammen, Hilde Arnesen,

VIL TILRETTELEGGE: Konstituert avdelingssjef på øyeavdelingen, Hilde Arnesen, håper at øyeavdelingen blir bedre tilrettelagt på det nye sykehuset.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Nå lover Drammen sykehus å sette seg ned med brukerne og Blindeforbundet for å se på hva som kan gjøres.

– Vi får gå sammen om det og se hva vi kan gjøre av enkle grep. Det er mange gode tekniske løsninger i dag, sier Arnesen.

Hun mener nå det er viktig at brukerne tas på råd under byggingen av det som skal bli det nye storsykehuset i Drammen om noen år.