SV og Høyre kjemper om utjevningsmandatet

Etter at 90 prosent av stemmene er opptalt beholder Ap og Frp dagens stortingsplasser på Buskerud-benken, viser NRKs valgprognose. SV fortsetter en dramatisk kamp om utjevningsmandatet mot Høyre. Følg resultatene og mandatfordelingen her.

Helleland og Ørmen Johnsen jubler på Høyres valgvake etter valgprognosen kom kl 21

FORTSETTER: Høyre har fortsatt to av dagens tre seter på Buskerud-benken i det nye Stortinget, om valgprognosen holder helt til mål. Her ser vi blant andre Trond Helleland og Kristin Ørmen Johnsen fra partiets valgvake i Drammen juble rett etter prognosen ble offentliggjort klokken 21. Partiets tredjekandidat Anders Werp er ikke med i bildet, men kjemper om utjevningsmandatet fra fylket.

Foto: Chris Carlsen / NRK

Ifølge prognosen ser partifordelingen fra fylket lik ut neste stortingsperiode, utenom Høyre som må gi fra seg en plass til SV på Buskerud-benken. Det viser tallene som ble offentliggjort klokken 21 mandag kveld.

Mandatfordeling i Buskerud

Antall mandater med endring fra stortingsvalget i 2013

RESULTAT100 % opptaltOppdatert 06.10.2017, kl. 13:04

Rødt

0 mandater
Ingen endring siden 2013

Sosialistisk Venstreparti

1 mandater
1 opp fra 2013

Arbeiderpartiet

3 mandater
Ingen endring siden 2013

Senterpartiet

1 mandater
Ingen endring siden 2013

Miljøpartiet De Grønne

0 mandater
Ingen endring siden 2013

Kristelig Folkeparti

0 mandater
Ingen endring siden 2013

Venstre

0 mandater
Ingen endring siden 2013

Høyre

2 mandater
1 ned fra 2013

Fremskrittspartiet

2 mandater
Ingen endring siden 2013

Det gjenstår fortsatt timer med telling av stemmene og spenningen knytter seg til hvordan fordelingen av de åtte direktemandatene fra Buskerud blir. I tillegg kommer utjevningsmandatet.

Anders Werp på Høyres valgvake rett etter valgprognosen kl 21

UTE: Anders Werp fra Høyre er foreløpig ute fra den nye Buskerud-benken. Han kniver med særlig SVs førstekandidat om utjevningsmandatet.

Foto: Chris Carlsen / NRK

SV inn og ut

Arne Nævra er SVs førstekandidat og kniver mot Høyre om å ta utjevningsmandatet fra Buskerud. Rett etter prognosen ble offentliggjort kl 21 var han ydmyk for at han har tøff konkurranse om stortingsplassen.

Arne Nævra

UTE: SVs Arne Nævra er forberedt på en lang kamp om utjevningsmandatet fra Buskerud. Han kjemper særlig mot Høyre om denne plassen utover valgkvelden.

Foto: Marius Nyheim Kristoffersen / SV

– For meg personlig ser det helt greit ut. Vi vet ingenting, akkurat som vi venta. Det er ut og inn gjennom hele natta, tenker jeg. SV går jo fram nasjonalt, ganske klart med 3-5 representanter, det er kjempebra.

– Hvordan ser du dine sjanser med tanke på utjevningsmandatet?

– Det er umulig å si. Det står mellom tre-fire stykker i hvert fall. Og jeg tør ikke si noen verdens ting. Det er bare morsomt å se at en hopper ut og inn.

Partioppslutning i Buskerud

Med endring i prosentpoeng fra stortingsvalget 2013

RESULTAT100 % opptaltOppdatert 06.10.2017, kl. 13:04

RRødt

1,5
+0,9

SVSosialistisk Venstreparti

5,0
+2,3

APArbeiderpartiet

28,3
−3,5

SPSenterpartiet

10,8
+4,7

MDGMiljøpartiet De Grønne

2,7
+0,5

KRFKristelig Folkeparti

2,6
−0,6

VVenstre

3,7
−0,9

HHøyre

26,9
−2,2

FRPFremskrittspartiet

17,3
−1,3

ANDREAndre

1,3
+0,7

Tett løp mellom blokkene

Nævra mener det er håpløst å si noe sikkert om regjeringsflertallet i øyeblikket.

– Nå ser jeg at det flertallet de borgerlige har krymper. Og jeg har en mistanke om at Venstre ikke klarer det. Kan meget vel hende at KrF ikke klarer det. Da har vi en ny situasjon igjen, og da er det rett og slett en rødgrønn regjering.

Jon Helgheim (Frp)

INNE: I skrivende stund kommer Frps andrekandidat Jon Helgheim inn på Stortinget, ifølge prognosen.

Foto: Bjørn Inge Bergestuen / Stortinget

– Sitter du og biter negler mens du ser på prognosene?

– Ja, til en viss grad. Men vi vet at dette blir en sendrektig affære. Jeg tror ikke dette er avgjort med en gang. Så det er ikke som en halshugging eller jubel i løpet av et sekund.

– Men trenden er at det går mot mer likt mellom blokkene. Og plutselig kan de rødgrønne bikke over.

Ap skuffet

På Arbeiderpartiets valgvake i Buskerud er det en spent stemning, og nå ligger partiet an til å fortsette med tre representanter fra fylket. En spent Martin Kolberg som er førstekandidat for partiet er likevel ikke fornøyd.

– Vårt resultat blir for dårlig. Tendensen er klar, fastslår han om Aps tilsynelatende stupende oppslutning.

Per Olaf Lundteigen og Mogul 10-20 International Harvester

INNE: Fortsetter Senterpartiet som nå kan Per Olaf Lundteigen belage seg på fire nye år på Stortinget fra Buskerud. Sp ser ut å gjøre et godt valg og Lundteigen kommer inn på direktemandat, ifølge prognosen.

Foto: Kim Holtan / NRK

– Det er nok en sammenheng i at Sp og SV går opp, mens vi går tilbake. Det er jo bra at den delen av norsk politikk går frem, men vi skulle nok klart å opprettholdt vårt nivå selv om det skjedde, sier Kolberg.

– Når vi har sagt at dette valget er et verdivalg, så er det ikke slik at vi tror at høyrekreftene makter å gjøre noe med det i løpet av kort tid. Men på litt sikt så blir samfunnet litt annerledes om høyrepartiene får bli i regjering. Derfor er det en skjebnestund for alle, sier Kolberg.

Han mener videre at årets valg blir et historisk øyeblikk som kommer til å være med å bety hvordan den neste generasjonen kommer til å ha det for seg selv og deres barn.

– Dette er politikkens kjerne.

Slik blir valgkvelden med NRK Buskerud

Godt oppmøte i skiftende vær

Einar Stephan leder stemmestyret i Drammenshallen og er tilfreds i innspurten.

– Jeg er relativt fornøyd med oppmøtet. Det har kommet litt puljevis, vi har tydelig merket været. Så tidvis har det vært mange mennesker, men vi har greid å holde køene korte,

Rundt en halvtime til valglokalet stenger anslår Stephan at det har vært rundt 5000 personer innom for å stemme. Det er 10.500 mennesker som sogner til Drammenshallen.

– Det har vært utenlandske valgobservatører innom. Hvordan gikk det?

– Vi har hatt besøk av Helsingfors-komiteen og de synes det har gått ganske greit. Jeg har ikke fått noen gal tilbakemelding fra dem. Det er jo alltid spennende å ha observatører fra utlandet, for de stiller jo en del spørsmål. Det gjør at vi hele tiden må skjerpe oss. Hvis Norge bryr seg om andre land må vi tolerere at andre kommer og ser oss i kortene.

Som et resultat av dette har vi begynt å ha skjerpet ID-kontroll ved valgene i Norge, fortsetter han.

– Før var det gjerne nok at jeg kjente deg og visste hvem du var og kunne godta det. Nå må du vise gyldig legitimasjon med bilde for å rettferdiggjøre hvem du er, sier Stephan.