- Private styrer boligpolitikken i Drammen

Høyre har overlatt til private utbyggere å drive boligpolitikk i Drammen mener flere av partiene som stiller til valg i byen. Det er ønsket om fortjeneste som styrer, mener Masud Gharahkhani (Ap).

Drammen
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Masud Gharahkhani mene det er liten tvil om at Høyre i Drammen har overlatt alt til utbyggerne. Der profitten og hensynet til lommebøkene til utbyggerne teller mest.

Masud Gharahkhani

Masud Gharahkhani, ordførerkandidat for Arbeiderpartiet.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Jeg mener vi må stille krav om hva som er til det beste for bysamfunnet, at det skal være attraktiv for småbarnsfamilier å bosette seg i byen. Det er viktig for at byen skal få flere arbeidsplasser i tida framover, sier Gharahkhani.

Valgkamp

Dag Fjeld Edvardsen

Leder i Drammen Høyre Dag Fjeld Edvardsen.

Foto: Drammen kommune

Boligpolitikk blir en viktig del av valgkampen i Drammen til høsten. Bortimot alle partiene har oppgitt at boligbygging er blant sakene de skal satse på i de neste fire årene. flere mener det er satset for ensidig på dyre leiligheter i sentrum og at det må bygges flere rimeligere boliger som er tilpasset ungdom og barnefamilier. Men leder i Drammen Høyre Dag Fjeld Edvardsen aviser blankt at det er utbyggingsinteressene som styrer.

– Det er helt feil at det er utbyggerne som styrer, vi er opptatt av det bygges et mangfold av boliger i hele byen. Det gjør vi ved å arbeide med en kommuneplan og ved å få fram en god boligmelding som gir retningslinjer, sier Dag Fjeld Edvardsen.

Vi lar startskuddet gå for årets valgkamp, og inviterer partiene inn til en livlig debatt med stor takhøyde. Temaet vil være alle de viktige sakene, og hva som faktisk skiller partiene fra hverandre, fire måneder for valgdagen.

Kommunale tomter

Kommunen med Høyre ved roret har akkurat sendt en ny boligmelding ut på høring. Der er boligbehovet analysert og det er foreslått flere tiltak for å få til en variert boligbygging. Men det mener Arbeiderpartiets ordførerkandidat ikke er nok. Han mener kommunen må gå aktivt inn i prosjektene ved blant annet å kjøpe tomter og stille dem til rådighet for å få rimeligere boliger.

– Jeg ønsker at kommunen selv skal komme på banen, kjøpe tomter og gjøre det mulig for unge småbarnsfamilier å komme seg inn i boligmarkedet i Drammen.

Gharahkhani viser til hvordan ting er gjort i Sandnes, som har blitt modell for mange andre kommuner i landet.

Dårlig ide

Men høyre synes ikke det er en god ide at kommunen kjøper tomtene

– For helt spesielle formål kan man gjøre det, men å tro at dette skal påvirke prisene og gjøre det mer attraktivt er feil. Det er den første eieren av disse boligene en slik boligpolitikk tilgodeser. Når nestemann kommer og skal kjøpe boligen er man like langt, mener Dag Fjeld Edvardsen.