Strenge straffer for cannabisdyrking

De fem mennene stod tiltalt etter blant annet «mafiaparagrafen». Fire av dem ble funnet skyldige i Eiker, Modum og Sigdal tingrett.

Cannabisplanter

Minst 1775 cannabisplanter som stod klare til høsting, ble beslaglagt da politiet aksjonerte i påsken 2014 i et industribygg i Hvittingfoss.

Foto: Politiet

En mann i 50-årene fra Øvre Eiker er dømt til åtte år i fengsel for narkotikaproduksjon i lokaler han eier på Darbu og i Hvittingfoss.

Jan Christian Kvanvik

Kvanvik skriver i en sms at hans klient kommer til å anke dommen.

Foto: Daria Zoric / NRK

Mannen nektet straffskyld da saken gikk i tingretten, men retten trodde ikke på hans forklaringer om at han ikke visste hva som foregikk i lokalene.

– Han er skuffet over rettens bevisvurdering og anker over skyldspørsmålet, skriver mannens forsvarer, Jan Christian Kvanvik, i en sms til NRK.

– Reaksjonsspørsmålet er følgelig av underordnet betydning, men det skal nevnes at den fremstår som streng, utdyper Kvanvik.

Vil vurdere anke

Fire andre personer stod også på tiltalebenken under rettssaken, alle med tilknytning til Vietnam. Én av disse ble frifunnet av tingretten. Det er i tråd med aktors påstand.

Hans bror stod også tiltalt, og er tidligere dømt for dyrking av cannabis. I tingretten innrømmet han å ha vært med på å starte produksjon i den gammel fabrikken i Hvittingfoss, men nektet straffskyld for omsetning. Han ble dømt til sju års fengsel.

– Vi må sette oss ned og lese dommen ordentlig. Deretter må vi vurdere en eventuell anke. Ut over det har jeg ingen ytterligere kommentarer, sier hans forsvarer Christian Flemmen Johansen.

De to siste ble dømt til henholdsvis fire år og ti måneder, og tre år og tre måneder i fengsel.

Tiltalt etter «mafiaparagrafen»

Den nedlagte fabrikken i Hvittingfoss inneholdt en av de største og mest velutstyrte cannabisplantasjene politiet har funnet. Ifølge tiltalen skal de i 2013 og 2014 ha dyrket eller bistått i dyrking av minst 1775 cannabisplanter. Rettssaken gikk i Eiker, Modum og Sigdal tingrett.

Statsadvokaten tok ut tiltale mot fem personer, fire menn med vietnamesisk bakgrunn og en etnisk nordmann fra Øvre Eiker, som også eide lokalene i Hvittingfoss. De ble blant annet tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen.

Det var langfredag 2014 at politiet gikk til aksjon i den nedlagte fabrikken i Hvittingfoss. Vitner NRK snakket med den gang omtalte det hele som «Miami Vice-tilstander», med biler, helikopter og politihunder.

Politiet anslår at fabrikken har hatt kapasitet til å produsere marihuana til en gateverdi rundt 30 millioner kroner i året. De kom på sporet av plantasjen etter tips fra publikum.

Hasjplantasje i Hvittingfoss

I dette nedlagte industrilokalet i Hvittingfoss fant politiet store mengder cannabisplanter og produksjonsutstyr.

Foto: Ingar Andreassen / NRK