Stort press på pass

Det er høysesong hos passkontorene landet rundt, og mange er ute i siste liten for å skaffe seg pass til årets sommerferie. Skal du ha nytt pass nå må du smøre deg med tålmodighet.

Passkaos

Rundt 200 personer får hver dag nye pass ved politistasjonen i Drammen. Kapasiteten er nesten sprengt. Slik burde det ikke være, mener politiet.

– Vi har kapasiteten på maks. Halvparten av kundene vi har hatt i år kommer i løpet av mai og juni måned, sier Randi Kjellaug Finnestrand ved politiet i Søndre Buskerud.

Passprisen er blitt lavere

– En god ordning er å bestille time på politiets nettsider, da slipper passkundene de lange køene, sier Randi.

Randi Finnestrand

Randi Finnestrand ved Politiet i Søndre Buskerud, tror folk hadde vært mindre sløve hvis prisen på nødpass hadde økt.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Hvorfor tror du folk venter helt til mai og juni?

– Nå er det skoleferie, og jeg skjønner at folk tar med barna på politistasjonen når de har fri fra skolen. Vi merker også at det er veldig mange som har glemt å kjøpe pass.

Finnestrand tror også en grunn er at flere reiser enn tidligere, og at passprisen er blitt lavere.

– For noen år siden halverte vi prisen på pass. Derfor er det flere som tenker at pengene ikke svir så mye. Hvis prisen på nødpass hadde økt, tror jeg folk hadde kjøpt et vanlig pass i stedet for å kjøpe nødpass flere ganger.

Utrygt med nødpass

– Det tar mye lengre tid for oss å lage et nødpass. Dessuten er det mye lettere å forfalske, og mer utrygt enn et vanlig pass. Nå er også grensekontrollene utvidet. Det betyr at man bør ha med seg pass på reise i Norden.

Kø på politistasjonen

Neste ledige time for passutstedelse på politistasjonen i Drammen er om to uker.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Før sommeren kom det nye restriksjoner for utstedelse av nødpass fra politiet på Gardermoen. Har du glemt eller mistet ditt gamle pass, kan du ikke regne med at politiet hjelper deg utenfor vanlig kontortid.

Gjelder ikke til USA og Dubai

Men selv om noen får utstedt et nødpass, kan man ikke bruke det over hele verden. Skal du på ferie til USA, Dubai eller Maldivene, kommer du ikke lenger enn til flyplassen i Norge.

– Nødpasset gjelder ikke til USA, og dersom du har vanlig pass, må det være gyldig i minst seks måneder etter at du har kommer hjem, sier Finnestrand.