Hopp til innhold

Ringerike skiller seg negativt ut

Ringerikingene sliter mer med helsa enn folk ellers i landet. Nå gjør kommunen grep, med håp om å bedre situasjonen.

Knebøy

– Og så tar vi høye kneløft, er beskjeden deltakerne på Ringerike Frisklivssentrals trening får.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

I den årlige undersøkelsen til Folkehelseinstituttet får hver enkelt kommune en folkehelseprofil. I Buskerud ligger kommunene gjennomgående på landsgjennomsnittet, bortsett fra i Ringerike.

Der er folks helse dårligere enn ellers i landet. Det de sliter med er hjerte- og karsykdommer, psykiske lidelser og diabetes type 2.

Sammensatt problem

Leder for folkehelsearbeidet i Ringerike kommune, Belinda Gjærløw, mener helseplagene henger sammen med levekår og levevaner. For det bor mange eldre, arbeidsledige og folk med lavere utdanning i kommunen.

– Helseplagene kan ha flere grunner. En kan være at flere hjørnesteinsbedrifter er nedlagt. Dessuten er Ringerike en langstrakt kommune, og videre kan det ha betydning at det er billig å etablere seg og å bo her, sier Gjærløw.

Kommunen tar nå problemene på alvor. De ansetter en egen frisklivskoordinator som forhåpentligvis vil hjelpe enda flere til å ta grep om egen helse.

Les også:

Er allerede i gang

Marianne Høghaug og Eir Kvernstuen

Marianne Høghaug (til venstre) og Eir Kvernstuen ved Ringerike Frisklivssentral.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Albuen inntil kroppen, løft opp, og ned igjen.

Ved stadion i Hønefoss møter vi en gruppe på rundt ti personer som allerede har tatt sine egne helseplager på alvor. I front går fysioterapeut Eir Kvernstuen. Hun og ergoterapeut Marianne Høghaug leder dagens trening i aktivitetsgruppa til Ringerike Frisklivssentral.

– Gruppa er for personer som enten har livsstilsykdommer, eller står i fare for å utvikle slike sykdommer, som for eksempel høyt blodtrykk, diabetes, overvekt eller en form for psykiske lidelser, sier Kvernstuen.

Gikk ned 45 kilo

En av deltakerne er Anita Lillevik. For et år siden begynte hun hos Frisklivssentralen.

– Jeg har vært veldig overvektig og fikk diabetes 2. Da fikk jeg en tupp bak om at jeg måtte ta tak, sier Lillevik.

I dag er hun 45 kilo lettere.

– Det er stor forskjell, både på vekta og formen. I forhold til slik jeg har vært, føler jeg meg mye bedre, sier Lillevik.

Hun tror ikke hun hadde klart det like bra alene. En gruppe der flere i lignende situasjon er med, har vært helt avgjørende.

– Nå skal vi bort og løpe i trappa, opp og ned, det vi hæler. Det går ikke så fort opp trappa, men det er godt etterpå, avslutter Lillevik med et smil.

Anita Lillevik

Anita Lillevik har fått et bedre liv etter at hun begynte å trene.

Foto: Anette Skafjeld / NRK