NRK Meny
Normal

Større enn Moldejazz – igjen

– Samhold er oppskriften, sier Kai Gustavsen, leder for Kongsberg jazzfestival. Festivalen er Norges største jazzfestival for andre året på rad.

Kirketorget jazz

Stevie Wonder sprengte alle rekorder for Kongsberg jazzfestival da han holdt konsert i fjor.

Foto: Thomas Hegna / Kongsberg Jazzfestival

– Jeg er veldig glad for at vi har lyktes så bra med årets festival. Det kunne fort blitt en nedtur etter suksessen vi opplevde i fjor. Men det ble det ikke, og vi fikk det nest beste salget på 51 år, sier Kai Gustavsen, leder av Kongsberg jazzfestival.

Festivalen solgte over 26.000 billetter, og slår derfor Moldejazz som solgte rundt 20.000 billetter. Billettsalget på Kongsberg i sommer ble det nest beste gjennom tidene.

– Jeg har hatt et personlig mål som jeg fikk oppfylt i fjor. I år hadde vi mål om å selge 23.000 billetter, så dermed er også det målet nådd, sier Gustavsen.

– Skyldes samhold

Artistene de har hatt på programmet har vært hovedårsaken til suksessen, tror Gustavsen, men det har også vært en annen avgjørende faktor med i oppskriften.

Festivalsjef Kai Gustavsen

Festivalsjef Kai Gustavsen på en pressekonferanse tidligere i år.

Foto: Thomas Hegna / Kongsberg Jazzfestival

– Noe av det viktigste er at alle, det være seg frivillige, folk fra næringslivet og kommunen, har klart å jobbe samla om et mål; å få det til best mulig, sier Gustavsen.

Han er spesielt fornøyd med at publikum trekkes til de mer ukjente artistene.

– Ved å lykkes bra på den kommersielle biten, gir det ringvirkninger til resten av jazzprogrammet, selv til de smaleste konsertene. Folk finner ut at når de først er på festival tar de med seg litt annerledes opplevelser enn de ellers ville gjort, sier Gustavsen.

Les også:

– Paradoks

– Det er et lite paradoks at selv om vi ikke er en knutepunktfestival, klarer vi oss så godt som vi gjør. Men jeg håper det blir en endring snart, sier Gustavsen.

Gjennom Kulturdepartementets knutepunktordning får 16 norske festivaler og festspill fast tilskudd over statsbudsjettet. Molde som er med i denne ordningen får årlig 14,4 millioner i offentlig tilskudd, uten å måtte søke. De 16 knutepunktfestivalene får til sammen 99 millioner kroner i 2015.

– Kongsberg Jazzfestival må søke hvert år og vi får 2,5 millioner kroner. Vi slåss om de samme artistene og det samme publikummet som drar til Moldejazz. Det sier seg selv at vi konkurrerer på ulike vilkår, sier Kai Gustavsen.

Men også neste år satser de på å bli Norges største jazzfestival - med eller uten ekstra midler.