NRK Meny
Normal

– Unngå farlige områder til snøen har stabilisert seg

I flere deler av landet er faren for snøskred stor nå, og situasjonen svinger fra dag til dag.

Mannskap fra Norske redningshunder ved snøskred i Hemsedal

3. januar 2013 døde en svensk isklatrer i Hemsedal, etter at han ble tatt av snøskred.

Foto: Norske redningshunder / NTB scanpix

I Buskerud er det betydelig snøskredfare ved Hallingskarvet og i Hemsedalsfjella. Varselet er i kategori tre. Farligste nivå er kategori fem, som brukes svært sjelden. Nivå tre varsler betydelig fare for skred.

Andreas Haslestad

Andreas Haslestad i Snøskredvarslingen.

Foto: Arve Uglum/Torje Bjellaas / NRK

– Vi råder folk til å unngå de områdene der det blåser inn fersk fokksnø til snøen har fått stabilisert seg, sier Andreas Haslestad i skredavdelingen i Snøskredvarslingen.

Ingen bedring før vinden løyer

Snøskredfaren er på samme nivå også flere andre steder i landet. Det gjelder Sogn, Jotunheimen, Voss, Røldal og Rauland. Se alle varslene her.

– I varselet er det spesifisert hvilke høyder og hvilken himmelretning som er mest utsatt. I Hemsedal er faren størst i områder vest og nord som ligger over 1000 meter, sier Haslestad.

Snøskredvarslingen anbefaler ikke ferdsel i terreng som er brattere enn 30 grader. Og skal du begi deg ut på tur i slike områder, bør du ha god kunnskap om rutevalg og hvordan du skal kunne se om det er skredfare.

Faren for skred vil ikke bli mindre før vinden løyer, selv om temperaturen i det siste har vært gunstig for stabilisering av snøen.

Annerledes enn i fjor

I fjor vinter var det flere alvorlige snøskred. Da var det flere usikre lag i snøen, som skyldtes langvarig kulde.

Les også:

– Store deler av Norge er veldig annerledes stilt i år. Det er ingen vedvarende svake lag i snødekket, så faregraden vil svinge mye mer. Den farlige situasjonen vi har nå, vil stabilisere seg raskere, sier Haslestad.