Hopp til innhold

Stor pågang til Utøya

UTØYA (NRK): Så langt i år har 4.000 mennesker vært i land for å se og høre om det som skjedde den 22. juli. Mange av dem fra utlandet.

Omvisning på Utøya

Jørgen Watne Frydnes viser en gjeng fagforeningsledere rundt på Utøya.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Now we'll walk on the main road, which is called E6, sier daglig leder Jørgen Watne Frydnes.

Han gir en omvisning rundt på Utøya til en litt forfrossen gjeng med fagforeningsledere fra Zambia, Sverige, Danmark og Norge.

Ønsker å se øya med egne øyne

Frydnes tar dem med på en reise gjennom historien til øya og fram til den dagen i juli for fem år siden.

– Vi har hatt jevnt besøk i hele år, kanskje spesielt i etterkant av femårsmarkeringen og åpningen av Hegnhuset, læringssenteret her ute. Vi har hatt mange besøkende, men også mange grupper som er her i forbindelse med ulike arrangementer, og som ønsker å bruke Utøya som en arena som å lære mer om det som skjedde, sier Frydnes.

Omvisning på Utøya

Deltakerne blir fraktet over til Utøya med båt.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Hittil i år har 4.000 mennesker besøkt Utøya som stod ferdig i sommer. Tusen av disse er ungdommene på AUFs sommerleir, men det er også mange utlendinger som vil besøke øya.

– Alle har et forhold til Utøya og vil se øya. Det er jo litt av historiens ansvar også, sier Knut Roger Andersen fra Delta, den største arbeidstakerorganisasjonen i YS.

Han har med seg en gruppe med internasjonale fagforeningsledere til Utøya, mens Delta har kongress på Sundvolden hotell.

– Det kampen for fagbevegelsen dreier seg om rundt omkring i verden nå er jo kampen for frihet og fred og bekjempe rasisme, intoleranse, hat og ulikhet. Alle de verdiene ble utfordret 22. juli, sier Andersen og legger til:

– Sannsynligheten er til stede for at noe slikt kan skje igjen. Derfor er det viktig at fagbevegelsen i alle land er opptatt av å vite hva som skjedde her.

Omvisning på Utøya

Omvisning ved minnesmerket på Utøya.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Fra Lusaka til Utøya

– Jeg blir så forarget og trist på grunn av dem som planlegger ondskap mot menneskeheten, forteller Darison Chaala, fagforeningsleder fra Zambia.

Han så nyheten om terrorangrepet på Utøya på tv hjemme i Lusaka. Han mener det er viktig at Utøya forblir en møteplass der demokrati og ytringsfrihet kan diskuteres. I hans del av verden opplever man at fagforeningsledere ikke har frihet til å jobbe for demokrati og rettigheter.

– Fagforeningsledere mister jobben og blir drept. Det vises ikke respekt for friheten til å organisere seg. Ingen av de demokratiske verdiene, forteller Chaala.

– Jeg er glad for at jeg fikk lov til å besøke øya. Det er veldig merkelig å oppleve det i virkeligheten. Og det er balansen mellom når man er turist med kamera, og når man viser respekt. Jeg synes de har vært flinke til det her, sier presidenten i fagforeningen HK-Kommunal i Danmark, Bodil Otto.

Frydnes forteller at det er besøkende fra hele verden som kommer til Utøya, og ramser blant annet opp Polen, Sør-Afrika, Belgia, USA og Singapore.

Omvisning på Utøya

De besøkende ønsker å ta med seg et minne fra dagen ute på Utøya.

Foto: Anette Skafjeld / NRK