Internasjonale medier strømmer til Utøya

Utenlandske journalister strømmer nå til Norge og Utøya. Fem år etter terrorangrepet er interessen fortsatt stor fra internasjonale medier.

Utøya i juli

På fredag er det fem år siden terrorangrepet på Utøya og i regjeringskvartalet.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Vi var veldig forskrekket over det som hadde skjedd, særlig fordi det var en nordmann som stod bak. Vi i Tyskland har jo et bilde av Norge som et veldig fredelig og rikt land hvor alle er snille.

Sigrid Harms er tysk journalist, og jobber for den tyske TV-kanalen ZDF. Sammen med representanter fra en rekke andre store utenlandske medier skal hun dekke femårsmarkeringen for angrepet på Utøya.

Norges håndtering i ettertid skapte internasjonal interesse

Den tyske journalisten tror måten Norge har håndtert terrorangrepet i ettertid, er en av forklaringene på den store medieinteressen.

– Vi var veldig imponert over måten folk i Norge reagerte etter 22. juli. Da Stoltenberg sa vi vil ikke hevne oss, men svare med kjærlighet og åpenhet.

Harms sier hun er usikker på om Tyskland ville reagert på samme måte. Hun synes det er interessant å komme tilbake fem år etter hendelsen for å se om samholdet er likt i dag, eller om det har forandret seg.

Breivik i utenlandske medier

Flere medier reagerte på Norges maksimumsstraff på 21 år.

Ikke overrasket over medieinteressen

Jørgen Watne Frydnes er daglig leder på Utøya. Han er ikke overrasket over at så mange utenlandske medier legger turen til Norge og Utøya.

Jørgen Watne Frydnes

Daglig leder på Utøya, Jørgen Watne Frydnes, er ikke overrasket over medieinteressen fra utlandet.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Jeg er ikke overrasket, både fordi det er en femårsmarkering, og fordi det er en hendelse som er stor og unik internasjonalt.

AUF har så langt fått henvendelser fra rundt 20 internasjonale medier. Og det kommer stadig nye henvendelser nå de siste dagene.

Ifølge pressekontakt Hermund Kjernli i AUF, er det både amerikanske, kanadiske, tyske, nederlanske og svenske medier som har henvendt seg.

Pressefolk fra nyhetsbyråene AFP, DPA og TT, i tillegg til ABC News, SVT og den kanadiske kringkastingsselskapet CBC vil være til stede denne uken.

– Det er også dessverre i en tid hvor terror og vold er på agendaen, og derfor er det enda mer naturlig for flere medier å dekke dette, sier Frydnes.

Fem dager før minnemarkeringen er alt i rute, ifølge Frydnes.

– Nå åpner læringssenteret og minnestedet ble etablert i fjor, så nå handler det om å gjøre den siste finpussen, slik at Utøya fremstår på en god måte på markeringsdagen.