Stjal 17. mai-pengene til barneskole

17. mai-feiringen til en barneskole i drammensdistriktet hang i en tynn tråd etter underslag av FAU-penger.

Stjal penger fra 17. mai-feiring

Kvinnen stjal pengene fra 17. mai-feiringen i 2016. Når det ble oppdaget av FAU-kontoene var tomme, sto feiringen i 2017 i fare for å bli avlyst.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Nå er en kvinne i slutten av 30-årene tiltalt for å ha stjålet penger fra FAU ved skolen og for å ha tatt penger fra en skoleklasse.

Ifølge tiltalen fikk kvinnen, som var nestleder for FAU, kontanter som skulle settes inn på en bankkonto for elever som hadde samlet inn penger. Men politiet mener kvinnen stjal de 15 000 kronene.

Det utløste også en krise da det ble oppdaget at besten alle pengene til 17. mai-feiringen for barneskolen var borte. Her mener politiet at kvinnen stjal over 80 000 av de 90 000 kronene som kom inn året før, i 2016.

– Det jeg vil si, er at FAU klarte med stor dugnad å gjennomføre 17. mai-feiringen ved denne skolen, sier rektor, som nå ønsker å legge saken bak seg.

Tomme FAU-kontoer

Den nåværende FAU-lederen bekrefter at de startet en voldsom opprydning etter at de ble møtt av tomme kontoer og et kaos.

– Vi startet en snuoperasjon. Vi fikk med oss foreldre, tanter, onkler og besteforeldre på en stor dugnad. Totalt ble det solgt 4600 kakebokser for at vi skulle redde 17. mai. Det klarte vi, og det ble bedre enn noen gang. Næringslivet ble også med. Så bra klarte vi å snu situasjonen, at det ble et overskudd som kunne brukes til en aktivitetsdag for barna.

– Hva tenker du om at det blir en rettssak i mars?

– Dette har vært veldig vanskelig. Vi måtte anmelde en person, jeg kjente henne. Men måten vi løste dette på, viste seg å være riktig, at vi turte å stå i det. Nå i etterkant har vi også i samarbeid med kommunen og skolen utarbeidet nye retningslinjer for hvordan penger skal håndteres i fremtiden.

– Hva med klassen som ble frastjålet 15 000 kroner?

– Ja, de håper vi å få tilbake via rettssaken.

Tømte bankkonto i sommerferien

I tillegg skal kvinnen ha brukt FAUs bankkort og tatt ut over 50 000 kroner i løpet av sommeren 2016, går det frem av tiltalen. Kvinnens forsvarer sier til NRK at hun har samarbeidet med politiet fra første stund.

Advokat Augund Krogh

Advokat Augund Martin Krogh, forsvarer kvinnen som er tiltalt for å stjålet en klassekasse og tømt FAUs kontoer.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Min klient vil erkjenne straffskyld for det hun har gjort. Hun opplever denne saken som svært belastende, og ønsker å bli ferdig med saken så raskt som mulig, sier advokat Augund Martin Krogh, som også legger til at hans klient nå er på et helt annet sted i livet.

Totalt er kvinnen tiltalt for å ha stjålet 150.334 kroner. Saken er berammet til den 7. mars i 2018.