Hopp til innhold

Sterke smaker og vakre broderier

Det både lukter, ser bra ut og smaker godt. På den tyrkiske håndtverks og matmessen i Drammen får man pirret smaksløkene.

Tyrkisk matmesse i Drammen

FESTMAT: Arif Erkøk og ordfører i Drammen Tore Opdal Hansen nyter tyrkisk festmat på messen.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Det lukter ekte tyrkisk kebab, deilig dolma, ferskt flatbrød med fetaost, farlig god børek og mye annet snadder rundt Fjell Bydelshus om dagen. For det er tyrkisk håndverks- og matmesse i Drammen, og det er 13 gang tyrkerne i byen byr på det beste de har: typisk tyrkisk mat, men først og fremst festmat.

– På grillen har vi nå adana kebab som vi steker på høyre side og grillspyd med lam og kylling, forteller Nuri Øzbal.

– Adana er blanding av kjøttdeig med krydder. Denne er litt sterkere. Det er godt, tilføyer Ømer Øzturk.

De to har vakt ved grillen og det er ikke snakk om fastfood.

Grilling av tyrkisk mat

GRILLKUNNSKAP: Kebab og annen deilig festmat lages på grillen av Nuri Øzbal og Ømer Øzturk (til venstre).

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Viktig møteplass

Ulike grillretter, ris og tyrkisk manti.

– Tyrkisk manti er krevende å lage og består av deig laget av mel som fylles med kjøttdeig. Det krever ressurser og tålmodighet. Det både lukter, ser godt ut og smaker godt, forklarer Mustafa Unsal.

Tyrkisk dessert

SØTT: Søtt bakverk til dessert er også en tyrkisk tradisjon.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Drammens ordfører, Tore Opdal Hansen, åpnet messen som varer fram til 16. mai. Han var full av lovord for arrangementet under åpningen.

– Det er en viktig møteplass for byens befolkning. Selvfølgelig for alle med røtter i Tyrkia, men den er også et viktig bidrag til å styrke integreringen og til å styrke Drammens identitet som internasjonal by, sa han.

Bevarer tradisjon

– Gjestene føler seg selvfølgelig litt spesielle når vi bruker disse her, sier Hacer Søgut.

Hun viser fram vakre broderier med perler som er laget til håndklær som kan brukes både til daglig og ved spesielle anledninger. Det er de samme broderiene som lages av kvinnene i hjemlandet.

Søgut forteller at det var viktigere å lage slike ting i gamle dager.

Tyrkiske broderier

VIKTIG TRADISJON: Hacer Søgut viser frem broderier som brukes til håndklær. Det er de samme broderiene som lages av kvinnene i hjemlandet.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Alle burde kunne det. Mange vet kanskje ikke hvordan man gjør det, men det er veldig morsomt å få det til. Det er selvfølgelig litt viktig, sier hun.

Søgut forteller at tyrkiske kvinner i Drammen er flinke til å ta vare på tradisjonene. Det er vanlig å samles til sykvelder med håndarbeid.

– Det er veldig sosialt og morsomt å lage egne ting som brukes.

–Hvor lang tid tar det å lage dette?

– Det kommer an på hver enkelt, kanskje en dag, kanskje en uke. Det kommer an på hvor flink du er, smiler hun.

snorklipping tyrkisk messe

VIKTIG MESSE: Ordfører i Drammen Tor Opdal Hansen klippet snoren da den tyrkiske mat og håndverksmessen åpnet. Han mener messen er en viktig møteplass for Drammens befolkning.

Foto: Ingar Andreassen / NRK