Statens vegvesen: – Sjekk veimeldingene

Kolonnekjøring kan gi lang ventetid for å komme over fjellet. Det kan lønne seg å velge en annen vei.

Kolonnekjøring

Blir det først kolonnekjøring er det mye å passe på for bilistene. (illustrasjonsfoto)

Foto: Geir Brekke / SCANPIX

– Været og føreforholdene skifter raskt på høyfjellet. Dette overrasker ofte trafikantene, sier Therese Thowsen hos Statens vegvesen.

Hun følger trafikkutviklingen fra vegvesenets veitrafikksentral.

Av hensyn til sikkerheten er regler for hvor mange som kan være med i en kolonne. Hovedregelen er at det ikke skal være flere personer med, enn det redningsmannskaper har kapasitet til å redde ut. Det kan heller ikke være mer enn én kolonne på vei over fjellet om gangen.

– Når det blir kolonnekjøring på dager med stor trafikk kan ventetiden bli lang for å komme over fjellet. Da kan det ofte være tid å spare på å velge en annen vei, selv om det er lengre å kjøre, sier Thowsen.

Kan avvises

Noen steder er det ikke muligheter for omkjøring, og da gjelder det å være godt forberedt og eventuelt vurdere om turen kan utsettes til værforholdene er bedre.

Blir det først kolonnekjøring bør man ta sine forholdsregler. Brøytemannskapene kan også avvise trafikanter de forstår kan komme til å få problemer med å bli med i kolonnen. Det kan blant annet gjelde hvis kjøretøyet har tekniske mangler, eller hvis dekkene ikke er gode nok for vinterføret.

Kjøreforholdene kan også sjekkes på Statens vegvesens over 300 nettkamera. (ekstern lenke)