NRK Meny
Normal

Kjendisdesignere starter innsamling

OSLO (NRK): Da klesdesigner Karina Kjenner Titze våknet opp til nyheten om jordskjelvet i Nepal, bestemte hun seg for å hjelpe ofrene.

Landsby i Nepal

I landsbyene i Nepal er det store skader på husene.

Foto: Privat

– Det var et kjempesjokk da jeg fikk høre om jordskjelvet på nyhetene. Jeg kastet meg over telefonen for å komme i kontakt med de jeg kjenner der nede, sier Karina Kjenner Titze.

Karina Kjenner Titze

Karina Kjenner Titze har samarbeidet lenge med folk i Nepal. Dette bildet ble tatt under hennes første tur for noen år tilbake.

Foto: Privat

I de siste ti årene har klesdesigneren, som har laget kjoler til blant annet kronprinsesse Mette-Marit og flere andre kjendiser, hatt et nært samarbeid med flere produsenter i Nepal. Hennes samarbeidspartnere bor i en landsby i Gorkha-distriktet, nær episenteret til jordskjelvet. Gorkha ligger rundt ti mil nordvest for Katmandu. I distriktet bor det i underkant av 300.000 mennesker.

– Når du vet at mennesker du har jobbet så tett sammen med er i en dyp krise, er det vanskelig å være her hjemme hvor livet går sin vante gang. Det føles nesten urettferdig, sier Titze.

Les også:

Samler inn penger

Sammen med designerkollega Leila Hafzi har Titze nå startet en innsamlingsaksjon. Pengene som samles inn kanaliseres til en lokal kontaktperson. Ifølge Titze har han all den kompetansen som trengs for å lede en gjenoppbygging.

Ødelagte hus i Nepal

Mange hus i Gorkha-distriktet er ubeboelige etter jordskjelvet, og innbyggerne oppholder seg under åpen himmel hele døgnet.

Foto: Privat

Lenge var hun i tvil om hennes bekjente hadde klart seg. Etter noe tid fikk hun kontakt med noen av dem, og de hun har snakket med er trygge og i sikkerhet. Men fortsatt er noen få hun ikke har klart å komme i kontakt med.

– Jeg har ikke ord for hvordan det føles.

Les også:

– Verst i distriktene

Meldingene hun har fått er korte. Det hun vet at strømmen er borte i området. Hennes bekjente er hele tiden under åpen himmel, fordi husene de bor i er helt ødelagte.

– De har hatt vann til nå, men det begynner å skorte på det. Så vi håper noen organisasjoner lykkes i å komme fram med vann og medisinsk hjelp, sier Titze.

Hun tror situasjonen i hovedstaden Katmandu raskt kan komme tilbake til en tilnærmet normal tilstand, men hun er mer bekymret for distriktene rundt.

– I landsbyene rundt vil det ta lang tid å bygge opp igjen infrastrukturen. Med epidemier som man vet vil komme i etterkant av en slik katastrofe, er jeg veldig bekymret. Jeg har mest lyst til å sette meg på flyet og reise ned for å hjelpe til, avslutter Titze.

Enorme skader etter jordskjelvet i Nepal

Hus er jevnet med jorden etter jordskjelvet.

Foto: Privat