NRK Meny
Normal

Fraråder «drittsekk-fotball»

Strømsgodset-kapteinen vil ha slutt på «snilt» spill mot europeiske motstandere etter gårsdagens nederlag hjemme. – Ingen norske topplag er tjent med å bli mer kyniske på banen, sier kretsleder i NFF.

Jan Ove Knutsen.

NEI: Å gå vekk fra det norsk fotball har satt som mål, nemlig en idrett basert på fair play, er ikke veien å gå for å hevde seg internasjonalt, mener Knutsen.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Det er ikke gresset. Det er ikke lyset. Det er selve tilnærmingen norsk fotball har til Europas konkurrenter det er noe galt med. I hvert fall ifølge kapteinen til fjorårets seriemester Strømsgodset.

Les også:

– Må være mer drittsekker

Drammenslaget gikk på tap i første kvalifiseringsrunde til Mesterligaen, etter gårsdagens hjemmekamp mot rumenske Steaua Bucuresti. I første omgang holdt vertene stand, men så ble de senket av aggressive rumenere i det 49. minutt, da kampens eneste mål ble scoret av Steauas Gabriel Iancu.

I torsdagens utgave av VG gjør keeper og Godset-kaptein Adam Larsen Kwarasey det klart at han ønsker å få en slutt på «snill gutt»-oppførselen i Europa.

– Vi har litt å hente på å være mer drittsekker, sier Kwarasey til avisa.

Strømsgodset feirer gull

GULLGUTT: Adam Larsen Kwarasey (t.h.) feiret gullet da Strømsgodset ble seriemestere i norsk eliteserie sist sesong. Nå er han imidlertid mer opptatt av hvordan laget hans møter utenlandske motstandere.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Videre forklarer han at det var situasjoner under kampen som med tydelighet viser at motstanderlaget ikke legger bånd på seg selv i jakten på målsjanser. Men han får liten støtte av Norges Fotballforbund i Strømsgodsets eget hjemfylke.

– Om vi her til lands er på den snillere enden av skalaen i internasjonal fotballsammenheng, så er det heller positivt enn noe annet, sier kretsleder i Buskerud Fotballkrets, Jan Olav Knutsen til NRK.no.

Han mener at det er de rent fotballtekniske aspektene som må finpusses for å komme seg opp og fram utenfor Norges grenser.

– Det blir feil å fokusere på at vi skal bli mer kyniske. Men vi skal da fortsatt klare å utvikle nye talenter.

Tror på mer innsats

Kretslederen sier at utspillet til Kwarasey er forståelig, ettersom keeperen nettopp er kommet tilbake fra VM i Brasil, hvor han voktet målet for Ghana. Der verdens sterkeste landslag møtes til dyst følger det også med et enormt press.

Les også:

Men det er lite som tyder på at en skitnere spillemåte vil gjøre norske topplag særlig godt, ifølge kretslederen.

– Jeg vil heller si at det er tøffere trening, tøffere innsats og generelt mer ambisiøst spill som skal til. Det trenger ikke å være så komplisert.

Hvis Steaua kan vinne borte, kan vel Strømsgodset det også?

Jan Olav Knutsen, Buskerud Fotballkrets

Les også:

Knutsen mener samtidig at en del dommere i internasjonale kamper blir klandret for spillerfeil, som i sin tur åpner for lyssky triks blant spillerne på gressmatta. Det forklarer likevel ikke det store bildet for norske topplag som sliter å hevde seg mot utenlandske konkurrenter.

– Når man møter internasjonal motstand og ser nivået de ligger på, vil man automatisk heve seg. Det er nok ikke noen tvil om at den norske eliteserien er en av de snilleste toppseriene i Europa.

– Samtidig dreier det seg om èn ting: å ikke gi opp. Hvis Steaua kan vinne borte, kan vel Strømsgodset det også, avslutter kretslederen.