NRK Meny
Normal

Stanser ulvejakta - bønder raser

Ulven som har streifet gjennom midtfylket er ifølge Fylkesmannen i Buskerud ingen trussel lenger. Men bønder i området er opprørte, og mener det tar for lang tid å handle med statens bestemmelser.

Sauebonde

ANKER: I tillegg til å være sauebonde er Knut Birkeland leder av Finnemarka beitelag. Nå vil han og bønder i midtre Buskerud anke avgjørelsen omkring ulvejakt i området.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Finnemarka beitelag reagerer sterkt på at fellingstillatelsen for ulv i midtre Buskerud ikke forlenges. Etter at flere sauer ble tatt av ulv i juni gav Fylkesmannen i Buskerud en slik fellingstillatelse.

Les også:

Men nå er det slutt.

«Tillatelsen til å felle én ulv i midtre del av Buskerud ble første gang gitt 6. juni og senere forlenget til å gjelde fram til og med 17. juli. Fylkesmannen har vurdert situasjonen på nytt, men ikke funnet grunnlag for å forlenge tillatelsen», skriver Fylkesmannen i sin begrunnelse.

Sauebonde og leder av Finnemarka beitelag Knut Birkeland er ikke nådig i sin kritikk.

– Jeg synes det er helt tullete. Den tillatelsen burde vært opprettholdt. Det ble nettopp tatt et lam i Mjøndalen. Jeg skjønner ikke avgjørelsen, sier han til NRK.no.

Tviler på rask handling

Ettersom ulvetråkk og andre observasjoner gjør seg gjeldende lover Fylkesmannen å justere tillatelsene etter ulveforekomsten. Det tar likevel for lang tid for Birkeland og de andre sauebøndene.

– Vi må kunne ta ulven der og da, i stedet for å vente på at dette skal vurderes og klassifiseres før vi kan ta affære, sier sauebonden.

Inntil videre vil han og medlemmene av beitelaget respektere at det ikke lenger er lov å skyte ulv.

– Vi følger loven, men det er ikke lett å respektere en som ikke fungerer.