NRK Meny
Normal

Stadig mer pepperspraybruk

Politiet bruker pepperspray oftere nå enn tidligere. I 2005 brukte politiet i Buskerud pepperspray 40 ganger.

Pepperspray
Foto: Jon Eeg / Scanpix

Sprayen, som brukes for å sette truende personer ut av spill, har vært standardutrustning hos de fleste polititjenestemenn i fylket i to år.

- Det er noe vi bruker for å løse oppdrag og forsvare oss selv. Peppersprayen brukes ofte der vi før brukte kølle, noe som er mer humant, sier politiførstebetjent Pål Erling Lundbekk i Søndre Buskerud politidistrikt.

Pepperspray
Foto: Jon Eeg / Scanpix

Gode erfaringer

Statistikken viser at bruken av forsvarssprayen fordeler seg jevnt mellom de to politidistriktene. Etter vel tre års bruk av pepperspray i Buskerud er erfaringene gode.

- Det må vi si. Det er noe en polititjenestemann kan bære med seg og ha lett tilgjengelig. Samtidig er det et middel som virker bra på den vi skal bruke det på i forhold til annen fysisk makt, sier Pål Erling Lundbekk.

Han mener at fordelen ikke bare er at politiet slipper å eventuellt slå med battong eller langkølle. Peppersprayen fører også til at polititjenestemennene får en sikrere arbeidsdag.

- Følelsen at en har det med seg, og ikke minst at en får tak i det raskt, er noe som gjøre arbeidsdagen tryggere, sier Lundbekk.

Virker ikke på alle

Erfaringene er altså stort sett at peppersprayen effektivt nøytraliserer aggresive personer. Politiet i Søndre Buskerud har likevel opplevd at det ikke alltid skjer.

- Vi har enkelte tilfeller der personer ikke har reagert på pepperspray, men det er sjelden.

I 2005 har politiet brukt pepperspray 40 ganger. I tillegg kommer de gangene der sprayen er tatt opp uten at den er brukt.

- Det er nok mange av de vi jobber mot som vet hva den lille boksen gjør. Derfor er det ganske ofte at situasjonen roer seg når den blir tatt frem. Den virker rett og slett avskrekkende.

Ingen erstatning for skytevåpen

Pål Erling Lundebekk er forsiktig med å si at pepperspray kan være en erstatning for skytevåpen, men sier likevel at det i enkelte tilfeller kan være et godt alternativ.

- I utgangspunktet er jo det to forskjellige ting. Hvis politiet bærer våpen så er jo det i situasjoner der vi tror vi vil komme i situajsoner hvor vi trenger det. At peppersprayen er med i slike situasjoner gir oss flere muligheter når man er oppe i en situasjon.